Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (60 Votes)

IMG 3891Игуменът на Гигинския манастир „Св. Козма и Дамян“ архим. Евгений изпрати писмо до Двери по повод статията на йером. Никанор „Раздухват се нелепи слухове за Църногорския манастир“. В писмото си игуменът се спира само на въпроса за подобния на манастир комплекс, в който той сега живее извън манастира, наричан още и исихастирио (а в текста го определя и като „посоченото на снимката“!), като изтъква, че то не е негова частна собственост, а на сдружение „Св. Пантелеймон“, чийто съпредседател е йером. Никанор. Той заявява, че о. Никанор е участвал в строежа на сградите и не би следвало да се изненадва от съществуването им.

Архим. Евгений настоява, че ще предизвика „ревизия от няколко инстанции, за да установят фактите“.

Относно личните коментари на о. Никанор в статията, игуменът заявява, че „не подобава по време на поста да се отправят хули и обиди към духовен старец в публичното пространство и медиите“.

Напомняме, че архим. Евгений въвежда в православната вяра бъдещия йером. Никанор и след това продължава да го наставлява в духовния живот. За съжаление последиците от настъпилия между тях разрив напусна рамките на манастира и навлезе в публичното пространство.

Публикуваме изцяло документите, изпратени от архим. Евгений, запазвайки и правописа на оригинала:

ДО РЕДАКЦИЯТА НА ЕЛКТРОННИЯ САЙТ „ДВЕРИ"88789

С КОПИЕ ДО :

Негово Светейшество

НЕОФИТ

Митрополит Софийски и

Патриарх Български

Софийска Света Митрополия

 

УВАЖАЕМИ Г-Н РЕДАКТОР,

Относно публикация на Вашия сайт на 21.03.2016 от йеромонах Никанор „Раздухват се нелепи слухове за Църногорския манастир" заявявам:

Посоченото на снимката е инициатива и дело на сдружение „ Свети Пантелеймон" с адрес с. Смиров Дол, общ. Земен обл. Перник. Чийто съпредседател е Христо Мишков (йеромонах Никанор).

Йеромонах Никанор не би трябвало да заблуждава читателите на ,Двери", т.к. изпълнява функциите на съпредседател на сдружението и му е добре известно следното:

1. „Сдружение Свети Пантелеймон" е вписано в Търговския регистър от Пернишкия окръжен съд с решение N:52 от 10.09.2014г. по ф.д. N:23/2014 със седалище и адрес на с. Смиров Дол, общ. Земен.

Прилагам копие от съдебната регистрация.

Посочените отци от документа са основните строители на исихастириото показано на снимката във Вашата публикация.

2. За целия градеж има съставени и издадени официални документи. Ще настояваме експертиза да докаже подписите на подписалите ги лица в това число и подписа на йеромонах Никанор. Тъй като е ясно, че такъв градеж не се е появил от самосебе си. По службите, които са издавали строителна и финансова документация може да се установи кои са строителите на въпросната сграда.

Считам, настоявам и ще предизвикам ревизия от няколко инстанции, за да установят фактите.

Що се отнася до тъй наречените улики не подобава по време на поста да се отправят хули и обиди към духовен старец в публичното пространство и медиите.

Още повече след като йеромонах Никанор е строил въпросните сгради защо се изненадва че ги има?

Архимандрит Евгений, Игумен на монастира „Св. Безсребърници и Чудотворци Козма и Дамян" , Село Гигинци


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wawcf 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики
   

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата