Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

817c63039df73a82cf6318174b4b7524Призовавам всички свещенослужители, инициативни комитети, всички които тревожни и с будна съвест изразиха публично своето отношение към предложението за епископска хиротония на архимандрит Дионисий Мишев, предвидена за 21 декември 2014 г., да изкажат публично най-искрена благодарност и уважение към Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит. В дните на Рождественския пост Негово Светейшество Неофит ни припомни думите на св. ап. Павел: „Чрез закона умрях за закона, та да живея за Бога. Разпнах се с Христа и вече не аз живея, а Христос живее в мене. А дето живея сега в плът, живея с вярата в Сина Божи” (Гал. 2:19-20). С решението си нашият Светейши Патриарх ни даде пример достоен за подражание и поиска от нас да бъдем достойни синове и дъщери на светата ни родна Православна църква. За нас не остава друго, освен да се укрепваме в неговия пример за изпълнение на предадените ни от апостолите догматически и канонически ценности в нашата вяра и нравственост и да утвърждаваме в това и другите. И ние сме благодарни, че Българската църква има в това отношение достоен страж на светата православна вяра в лицето на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Той с достойнство и не с думи и лозунги, а с дела доказа, че заедно можем да устоим на морала, реда и закона, че заедно можем да преценим нещата в тяхната сурова действителност и да си подадем ръка за обща благодатна работа за славата на Бога и за неговото Царство на земята! Сега е наш ред да докажем, че сме достойни за неговия пример и с увереност да покажем, че носим с чисти ръце свещената хоругва на духовната ни майка – светата ни Православна църква.

Затова приканвам всички с благоволение да помолим Негово Светейшество да приеме работата ни за полезна и спасителна за пълното преуспяване на светата ни родна Църква, за тържеството на вярата ни. Нека бъдем достойни за блясъка на неговия изпълнен дълг на духовник, общественик, гражданин и човек, на архипастир и Христов воин.

Молитвено пожелаваме на Негово Светейшество добро здраве и благодатни сили за по-нататъшно служене за благото на светата Българска църква и за радост и утеха на народа ни!

На многая и благословенная лета, Святейший Владико!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9d93r 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Когато човек се моли, той се държи към Бога като към приятел – разговаря, доверява се, изразява желания; и чрез това става едно със Самия наш Създател.

Св. Симеон Солунски