Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (18 Votes)
1_39.jpgЗнаем колко пари е събрала благотворителната инициатива на президента, но не и как се харчат

Имало едно време една фондация – „Бъдеще за България”. Била много прочута, защото неин шеф била жената на премиера. После той престанал да бъде премиер и сега никой не знае има ли я, няма ли я фондацията. На нейната някогашна интернет страница – www.fbf.bg, пишело: Този сайт едно време е бил на фондация „Бъдеще за България”, с която и аз не знам какво стана, но сайтът вече е наш - извиняваме се, ако сте попаднали тук, търсейки нещо старо, защото няма да го намерите.

Така трябва да започва

приказката за фондациите

Тя не е за деца, а за политици и всички те са длъжни да я прочетат, защото в приказките се съдържа поука. Президентът Георги Първанов очевидно си е направил съответните изводи, защото неговата благотворителна инициатива „Българската Коледа” се стреми да не повтаря грешките на „Бъдеще за България”. За разлика от структурата на Елена Костова това не е фондация, нито пък зад нея седи персонално някой от роднините на държавния ни глава.


Тогава какво е „Българската Коледа”? Казват – инициатива. Такава дума обаче правото не познава. Според законите на Република България, които президентът по длъжностна характеристика подписва за публикуване, съществуват търговски дружества, кооперации, политически партии, сдружения с нестопанска цел и др., но не и „инициативи”.

„Българската Коледа” не е фирма, но не е и фондация или друг вид сдружение с идеална цел. Тя не е вписана в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за обществено полезна дейност към Министерството на правосъдието, чиято цел е да осигури прозрачност и публичен контрол при набиране и изразходване на средства. Тя е просто един сайт, нещо виртуално.

От него научаваме, че в предишните издания на „Българската Коледа” са събрани 16 937 002 лева, а от тази кампания – 1 477 383 лева. Прекрасно е, че толкова много хора са откликнали на призива на президента и се гордея, че съм един от тях. Само че никой не казва кой и как харчи тези пари. Цялата информация, която се съдържа в интернет, е от две изречения:

Децата, чието лечение се подпомага от “Българската Коледа”, се определят съвместно от Българската педиатрична асоциация, Асоциацията по неонатология, Министерството на здравеопазването и организаторите на благотворителната инициатива. Решенията за отпускане на средства и за закупуване на медицинска апаратура се вземат с подписването на тристранен протокол от представители на Президентската администрация, Нова телевизия и Българската национална телевизия.

По Коледа медиите ни пускат кажи-речи всеки ден репортажи с някое дете и благодарните му родители. На всеки малчуган със здравословни проблеми му се иска да е сред тях, но как да попадне?

Ако бях родител на болно дете

щях да искам да разбера къде трябва да подам документи за отпускане на помощ, какви са те и дали мога да направя това по интернет – защото повечето българи не живеят в София и не могат да отидат в приемната на президента. Всички молби ли се удовлетворяват и ако не - защо не научаваме имената на отхвърлените? Кога ще видим репортаж с някой от тях?

Ако бях управител на болница, щях да искам да науча как се кандидатства за техника и какво бих могъл да поискам. Ако внасях медицинска апаратура, би трябвало да знам правилата на играта – ако, разбира се, има писани правила. Защото може да съществуват и неписани, които не са за пред хора – от типа „стани спонсор на… и ще купим от теб”.

Ако се поровите още малко в интернет, ще видите, че с банковата сметка с даренията се разпорежда човек от медиите - генералният директор на БНТ в качеството си на „посредник”. От статистиката, поместена в сайта, се разбира, че е подпомогнато лечението на 700 деца и са купени медицинско оборудване и линейки на обща стойност 12 758 164 лева за над 110 детски клиники и лечебни звена. Следователно три четвърти от парите отиват за техника, а една четвърт – за децата.

Кой е решил, че съотношението трябва да бъде такова? От кого се купува тази техника и дали за нея се организират търгове? В интернет портала, където трябва да се регистрират всички обществени поръчки, такава информация липсва. Кой води счетоводството, пред кого се отчита и получава ли за това някакво възнаграждение? Плащат ли се някакви хонорари на сътрудници или на фирми – например за изработката на клипа, на изпълнителите на благотворителния концерт или за наем на залата? Изобщо - правят ли се отчети на приходите и разходите? Защо те не се публикуват? Все пак тези дарения не идват от джоба на президента. Той подканва българите да бъдат състрадателни и им

дължи тези отчети

дори от чисто морална гледна точка. Да не говорим, че като не е регистрирана в съда, „Българската Коледа” заобикаля закона.

Всъщност едва ли има по-странна и непрозрачна структура от благотворителната инициатива на президента. Дори не е ясно на кого е сайтът www.bgkoleda.bg. Той е регистриран от Теодор Захов, изпълнителен директор на „Спектър нет” и от няколко месеца – собственик на 49 % от акциите на „Икономедия”, дружеството издател на вестниците „Дневник” и „Капитал”. Като телефони за връзка са дадени номера на „Спектър нет”.

Преди три години започнах да питам и да търся отговори. След няколко разговора с президентската администрация ми казаха да пратя въпросите си на една от сътрудничките на началника на кабинета на държавния глава - ген. Никола Колев. Мейлът, на който пратих списъка, беше eva@president.bg. Това стана на 13 януари 2008 г. Три години чакам отговорите.

Когато Иван Костов падна от власт, фондация „Бъдеще за България” беше разследвана за злоупотреби. След шест години дела Елена Костова беше оправдана, но нейната структура изчезна от публичното пространство. Това е отмъщението на всеки нов управник към неговите предшественици. Такива са политическите ни нрави.

Не ми се иска „Българската Коледа” да бъде дискредитирана по същия начин, а в сегашния си вид тя е много уязвима и от правна, и от финансова гледна точка. В харченето на даренията липсва каквато и да било прозрачност. На Георги Първанов му остава да отпразнува само още едно Рождество на поста. Нека държавният глава си направи труда да осигури бъдеще за българските коледи и тогава, когато вече няма да е на „Дондуков” 2. Иначе след някоя и друга година на сайта www.bgkoleda.bg може да се появи надпис:

Този сайт едно време е бил на инициативата „Българската Коледа”, с която и аз не знам какво стана, но сайтът вече е наш - извиняваме се, ако сте попаднали тук, търсейки нещо старо, защото няма да го намерите.

Десет въпроса,
на които българското общество чака отговор

  1. Къде се подават документи за лечение на деца? Какви са те? Те ли кандидатстват и ако да - как?
  2. Какви са критериите за подбор на децата, които се лекуват? Взимат ли се пред вид доходите на семействата, средствата, отпускани за лечение на заболяването им от здравната каса, и т. н.?
  3. Какъв е подборът за покупка на техника за медицинските заведения и за избор на самите медицински заведения? Те ли кандидатстват и ако да - как?
  4. Как се избира от кого да се купи техниката? Правят ли се търгове за обществени поръчки?
  5. Публикува ли се някъде списък на лекуваните деца, на закупената техника, на медицинските заведения, на които се предоставя, и на фирмите, от които се купува?
  6. Публикуват ли се отчети на приходите и разходите за всяка кампания и ако не, достъпни ли са те?
  7. Кой има спесимен за сметките на „Българската коледа”?
  8. Има ли инициативата някакви административни разходи – заплати, офис, други? От дарителската сметка ли се издържат те? Ако не – от какво?
  9. Взимат ли мобилните оператори, или други фирми-посредници, комисиона от стойността на SMS-ите и телефонните обаждания на 0900 1117?
  10. Какви са приходите от SMS-и и от БТК?

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kq6pk 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Когато човек се моли, той се държи към Бога като към приятел – разговаря, доверява се, изразява желания; и чрез това става едно със Самия наш Създател.

Св. Симеон Солунски