Мобилно меню

4.6170212765957 1 1 1 1 1 Rating 4.62 (47 Votes)

MM.jpgСайтът, който може да бъде открит на адрес http://www.overcoming-x.ru, започва с думите: „Ако смяташ, че си гей – ти си мой ближен и аз се моля за теб. При нас можеш да откриеш разбиране и истинско приятелство. Ако си християнин – ти си ми брат. Ние сме открити един за друг“.

Уебпроектът е разработен от група руски православни християни (сред тях – свещеник и психиатър), които са убедени, че единственият лек за хомосексуализма, както и за всяка друга греховна страст, е св. Православие.

В сайта са публикувани текстове на св. отци, православни духовници и психиатри, както и на хора, желаещи да се справят с този проблем. Повечето от тези автори са единодушни, че Кръщението, Изповедта, Покаянието и Причастието са единственото познато средство, което може да помогне на хомосексуалистите да се променят, сгряни от безграничната Божия любов. Има и форум, в който може да се споделя всякакъв опит, включително и пастирски, от борбата с хомосексуализма. Св. ап. Павел разглежда хомосексуализма като една от формите на идолопоклонство на душата, забравила Бога (Рим. 1:21-27).

Ето защо, за да помогне на своя ближен да се излекува от това тежко заболяване на душата, православният християнин е длъжен с молитва и с човешка топлота да го накара да се почувства част от новото човечество, преобразено и обновено след саможертвата и Възкресението на Христос.

Членовете на екипа вярват, че отхвърлянето и заклеймяването не могат да бъдат достойна християнска позиция, когато хиляди души в наши дни стават жертва на тази страст. Не бива да си затваряме очите пред факта, че навсякъде около нас, включително и в Църквата има хомосексуалисти.

Посланието на този православен сайт е, че ако презираме тези хора и страним от тях, с това само увеличаваме страданието им, допринасяме за по-нататъшното им затъване в бездната на греха и осъждаме себе си. Вместо това трябва да ги окуражим да не униват по трудния път на борбата със страстите и похотите и неизменно, не само с думи, но и с дела, да им напомняме думите на св. ап. Павел: „Защото вие сте скъпо купени. Затова прославете Бога в телата и душите си, които са Божии“ (1 Кор. 6:20).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8k6d 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Стреми се с всички сили да проникнеш със сърцето си дълбоко в църковните чтения и пения и да ги издълбаеш върху скрижалите на сърцето си.

Игумен Назарий