Мобилно меню

4.5393258426966 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (89 Votes)

stolichna biblioteka new 750x500.croppedНа 11 април, Светла сряда, от 18 ч. в Столичната библиотека ще бъде изнесена лекция, посветена на руската църковна геополитика между двете световни войни. Лекцията ще изнесе д-р Даниела Калканджиева, а проявата е в рамките на Центъра за академични изследвания в София с подкрепата на фондация „Америка за България“.

Лекцията разглежда един от най-слабо проучените аспекти от историята на Руската православна църква: зараждането на нейната съвременна еклезиологична геополитика. В голяма степен неглижирането на този аспект е следствие от традиционния историографски акцент върху антирелигиозната политика на болшевиките, предоставящ едно ограничено виждане за Руската православна църква, отъждествяващо я със структурите на Московската патриаршия в Съветска Русия. Това възприятие се подхранва и от недостига на задълбочени изследвания за процесите, които протичат в Руската православна църква, включително и в нейните задгранични структури, между двете световни войни.

Освен това в повечето изследвания върху този период от руската църковна история преобладава един ретроспективен подход, който наслагва стереотипи и понятия от годините на Студената война върху събития от предходен период. Затова подобни изследвания не съумяват да отговорят на въпроса как Руската православна църква мисли сама себе си в навечерието на Октомврийската революция и как тези възгледи еволюират в актовете на патриарх Тихон, Свещения руски синод и Върховния църковен съвет по отношение на задграничните руски църковни структури (исторически и емигрантски), както и в концепциите за Руската църква и нейното място в световното Православие, развити от руските архиереи в емиграция.

Не по-маловажен фактор е и разпространеното виждане за геополитиката като секуларен феномен, свързан основно с политически формирования като отделни държави или бившия Съветски блок. Под негово влияние доскоро религията като цяло, а и Руската църква в частност са разглеждани само като инструмент за постигането на определени геополитически цели. През последните години обаче тези стереотипи са подложени на критичен анализ, който води до тяхното преосмисляне. В случая с Руската църква те са провокирани от такива процеси като разпадането на Съветския съюз, създаването на теорията за каноническата територия на Московската патриаршия, ангажирането на Кремъл със защитата на интересите на Руската православна църква в бивши съветски републики като Украйна и т. н.

Входът за лекцията е свободен. Адрес: пл. „Славейков“ № 4 (главния вход на библиотеката), зала „Виктория“, IV eтаж.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxw39 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.