Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

591878 originalСлед прекъсване от няколко години заради усложнената обстановка в Украйна, от тази година се възстановява поклонническото пътуване от Шумен до два от най-големите и известни православни манастира – Почаевската и Киевопечерската лавра.

Програмата на пътуването включва:

Тръгване от гр. Шумен на 22.08.2017 г. (вторник) в 9 часа сутринта от храм „Св. Три Светители” (площад “Кристал”) в Шумен.

Пристигане в Почаевската лавра на 23.08.2017 г. около обяд. Настаняване. Свободно време и посещение на служби в манастира.

24.08.2017 г.

Ранна св. Литургия; поклонение пред чудотворната икона на св. Богородица Почаевска, която се спуска от върха на иконостаса след св. Литургия. Поклонение пред стъпката на св. Богородица, посещение на пещерния храм в лаврата и поклонение пред мощите на св. Йов и Амфилохий Почаевски чудотворци; посещение на св. Източник /Аязмо/, посветен на св. Анна, майка на св. Богородица; посещение на скита „Св. Троица”, поклонение пред частица от мощите на преп. Серафим Саровски – чудотворец, частица от от расото и от камъка на хилядодневният му подвиг. Поклонение пред кръста на св. Никита Стълпник (с полагане на всеки от поклонниците), посещение на кладенеца, изкопан от св. Амфилохий. 

25.08.2017 г.

Св. Литургия. Отпътуване за Киевопечерската лавра. Пристигане, настаняване и вечеря.

26.08.2017 г.

Св. Литургия. Закуска и след нея поклонение пред 122 ковчега с нетленни мощи в Близките и Далечни пещери. Следва лично време за всеки поклонник, Вечерта трапеза. Около 18 ч. - вечерно богослужение в лаврата в чест на нейния престолен празник – Успение Богородично. Вечеря.

27.08.2017 г.

Свободен ден за разглеждане на града и покупки из манастирските магазини.

28.08.2017 г.

Св. Литургия на открито пред Успенския храм в чест на Успение Богородично. Празничен обяд. Посещение на Китаевската и Голосеевската пустиня.  В Китаевската пустиня – поклонение пред частица от мощите на св. Серафим Саровски - личния му епатрахил и наръкавниците. Поклонение пред мощите на св. Теофил и Доситей, Китаевски чудотворци. Посещение на Йонинския манастир и поклонение пред мощите на св. Йона Киевски. Свободно време и  вечеря.

29.08.2017 г.

Св. Литургия и  посещение на Флоровския манастир и след това отпътуване за България.

Забележка: Според традицията в манастирите в Украйна всички жени трябва да са облечени в подходящо облекло (прилична дължина поли, рокли, блузи с ръкав и  кърпи за глава). За  потапяне в св. Източник на св. Ана желателно е жените да предвидят дълги рокли или нощници.

За справки и записване: 0895728775, о. Красимир Капитанов.

На снимката: Почаевската лавра


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wcywr 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Защо удряш въздуха и тичаш напразно? Очевидно, всяко занимание има цел. Тогава кажи ми каква е целта на всичко, което се върши в света? Отговори, предизвиквам те! Суета на суетите: всичко е суета.

Св. Йоан Златоуст