Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
petia.jpgИсторически евангелското събитие на Преображението Господне се случва през месец февруари, 40 дни преди Пасха, когато Спасителят бил предаден на кръстни мъки и смърт. В определянето на своя календар обаче Църквата никога не се е стремяла да предаде на датите от историческия живот на Христос метафизичност и да търси тяхна точна проекция в църковния календар.
Затова празникът Преображение е бил определен за празнуване през месец август – за да не се случи в дните на Великия пост, когато скръбта и покайното настроение определят богослужебния цикъл. От друга страна, Църквата отбелязва Христовите страдания и смърт през месец септември с празника Въздвижение на животворящия Господен Кръст, на 14 септември. 40 дни по-рано е установено да се празнува Преображението на Христос – тоест на 6 август. По-този начин се съхранява логическата последователност на евангелските събития.
Древна традиция във всички православни църкви е на този ден да се освещават плодове – в България и Гърция (по византийска традиция) грозде, а в Русия – ябълки. Съгласно 3-то апостолско правило в храмовете се освещават грозде и всички плодове на земята, за да се насочи вниманието на хората към новото състояние на човешкото естество, както и на цялата материя, което Христос преобразява със Своите рождение, смърт и възкресение.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/x9ck 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Не се учудвай, че падаш всеки ден; не се отказвай, но смело се изправяй. И бъди уверен, че ангелът, който те пази, ще възнагради търпението ти.

Св. Йоан Лествичник