Мобилно меню

4.3157894736842 1 1 1 1 1 Rating 4.32 (19 Votes)
До Негово Светейшество  Българския патриарх и  Софийски митрополит  Максим,  Председател на Светия Синод  на Българската православна църква 

Ние, долуподписаните, решихме да споделим с Ваше Светейшество притесненията си от достигащите до нас сведения, че бившият временноуправляващ Западно- и Средноевропейската епархия (чийто мандат изтече на 1 юни 2010 г.), Старозагорският митрополит Галактион, разпространява невярна информация за отношението на църковните общини в епархията към епископ Тихон. 

Ваше Светейшество,

от нашите учители и отци във вярта сме научили, че епископът, като приемник на апостолите, има задачата неизменно, истинно и всеотдайно да преподава Христовата вяра на хората, като не използва Църкава за себе си, а й служи и я пази от вътрешни и външни врагове. Такъв пастир винаги сме имали във Ваше лице и сме се молили и благодарили на Бога да Ви пази и подкрепя във Вашите трудове на Христовата нива.

За съжаление последните събития в епархията ни показаха, че има епископи, които нито следват Вашия пример, нито искат да служат на Църквата, а искат да си послужат с нея. Това причини безброй смущения и съблазни в паството, което трябва да водим по православния път на спасението. 

Непредпазливостта на бившия викарен епископ Тихон, управлявал епархията в отсъствието на митрополит Симеон, породена от богословската и пастирска неподготвеност на викария, предизвика може би най-голямото сътресение в БПЦ след разкола от 90-те години на миналия век. Ние се убедихме, наблюдавайки постъпките на този епископ (а е казано: „по плодовете им ще ги познаете”, Мат. 7:20), че той не приема Църквата като Богочовешки организъм, управляван съборно, а по-скоро като гражданска организация от неясен религиозен тип. Трудно ни беше да обясним на паството, че действията му в Рим (падане в краката на папата и пр.) не са желани и благословени от Св. Синод, тъй като хората знаят, че в лицето на епископа е представена цялата Църква. 

Като подложиха на съмнение православността на БПЦ, тези действия на Тивериополски епископ Тихон разрушиха доброто име, което сме създали в епархията между сестрите - Православни църкви и което с много усилия трябваше отново да възстановим. Станахме свидетели как Тивериополски епископ Тихон, за наш срам, заяви в разговор с френски епископ, че не можел да обясни на своето стадо различията между Православието и учението на папската църква, което показва, че богословската подготовка на епископ Тихон е недостаъчна за мисията на Православната Църква в инославна среда. Имаше за съжаление и случай, когато румънският архиепископ и митрополит за Германия, Централна и Северна Европа искаше да напусне св. Литургия, защото видя епископ Тихон да причастява народа с частиците за починали, изсипани заедно със св. Тяло в св. Потир, но без чстиците НИКА да са в  св. Потир!!! 

Разказваме Ви това и молим Ваше Светейшество да не си помисли, че осъждаме грешника, а сме в пълно съзнание, че не сме съгласни с греха. 

Молим Ваше Светейшество да поднесе нашите притеснения и безпокойства пред Св. Синод, като твърдо заявяваме, основавайки се на досегашния си опит, че епископ Тихон не е желан в голямото мнозинство от общините на Западно- и Средноевропейската епархия. На мнение сме, че за да са спокойни хората при нас, необходимо е името на епископ Тихон да не се разглежда за никакво архипастирско служение в епархията ни: нито за викарий на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон, когото (както и на свещеническата конференция в гр. Берлин) единствен приемаме за каноничен Западно- и Средноевропейски митрополит и за когото настояваме за пореден път да бъде възстановен от Вас - Българския Патриарх и Св. Синод на поверената му от Бога катедра. 

Молим Ваше Светейшество да ни приемете в Синодалната палата в предстоящата втора седмица от Лятната сесия на Св. Синод, за да гарантираме лично категоричната си подкрепа за митрополит Симеон, от която в никакав случаи не бихме отстъпили. 

С дълбок поклон целуваме светата Ви патриаршеска десница и оставаме предани свещенослужители на родната Майка-Църква и лично на Ваше Светейшество. 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9c9 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Само чрез сражение душата постига напредък.

Авва Йоан Ниски