Мобилно меню

4.947619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (210 Votes)

rh 1456Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

В първия от благодатните дни на Рождественския пост се обръщаме към всички вас с пожелание за мир в душите и сърцата, духовна бодрост и още по-силно утвърждаване във вярата ни в Христа Спасителя, за Чието достойно посрещане ще се подготвяме през предстоящите ни четиридесет дни до Неговото дивно Рождество. Нека тези дни да бъдат време на истинско покаяние и усърдна молитва, на дейна любов и милосърдие към онези, които имат нужда от нас и нашата духовна и материална подкрепа. Да оделотворяваме любовта си към Богомладенеца в осъзната, непресторена, жертвена любов към ближния – любовта, на която ни научи Сам Христос и с която Сам Той пръв ни възлюби.

Страданието и болката са навсякъде около нас, а затова и възможностите пред нас да подражаваме на нашия божествен Учител, на Неговото състрадание и милосърдие са изобилни. И този елемент от истинския християнски пост е не по-малко важен от другия, който се състои в ограничаването от храна и питие, в предпазването ни от всяко зломислие и злословие. Нека се възползваме от предоставената ни възможност и да преминем през Рождественския пост духовно обогатени, очистени от онова, което ни осквернява и потъмнява в нас Божия образ, по който сме сътворени, и ни пречи да се движим към богоподобието, за което сме призвани.

В дните до пресветлото Христово Рождество нека усилим молитвите си и за всички невинни жертви на продължаващите и все повече разрастващи се в света военни конфликти. Да молим Всемилостивия Бог да упокои при Себе Си загиналите, а на онези, които трагедията на войната лишава от дом и прехрана, които ранява телесно и душевно и разделя от техните близки и обични, да дарува Своята благодатна помощ и закрила.

Мирът и любовта на Богомладенеца Христа да бъдат с всички нас!

Леки и спасителни пости!

† НЕОФИТ, Патриарх Български

* Източник: официална страница на Българската патриаршия – тук.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d8xqk 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики