Мобилно меню

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (20 Votes)
Проф. Иван ЖелевПреосвещени епископе Данииле,

Събрани сме днес около предстоятеля на Българската православна църква Негово Светейшество Българския патриарх Максим и архиерейския сонм толкова много клирици и миряни, твои роднини по тяло и по дух, а и не на последно място – представители на трите първи институции на властта в Отечеството ни. Събра ни тържеството, което, както вярваме, благодатта на Светия Дух сътвори за всинца ни. И ти виждаш, че всички ти се радваме. Защото по молитвите на твоя небесен покровител и под непрестанните грижи на духовния ти баща Неврокопски митрополит Натанаил на този личен ден Бог те изведе на най-горното стъпало на благодатната лествица.

Личен е този ден, защото по Божий промисъл ти получаваш още двама величайши застъпници пред Всевишния: великия подвижник преподобни Евтимий и не по-малко великия за нашата църква и народ св. Евтимий, Търновски патриарх.

Примери изрядни имаш сред светците. Примери прекрасни виждаш и сред духовно началство и събратя. Тях следвай, за да те следват всички онези, за които в едно или друго време по съборната воля на родната ни Църква ти ще носиш отговорност.

Които те познаваме, не забелязвахме да желаеш епископство, което апостолът определя като “добро нещо” (1 Тим 3:1). Това добро сега ти се възложи по съборна архиерейска воля. Тепърва ще установяваш, колко е трудно и това добро нещо.

В изпълнението на твоите задължения ти ще срещаш много искания от народа, за който си отговорен в духовно отношение. Не пренебрегвай тези искания. Знай, че наистина “от препълнено сърце говорят устата” народни. Ако не можеш винаги да заситиш телесно гладните и жадните, не си прощавай, когато около тебе остават духовно гладни и жадни.

Днес непрекъснато се чуват претенции към властите за онова, което те не са свършили за религиозния живот на нацията. Да, има какво още да направят властниците. Но преди да отправиш искания към тях, винаги премервай какво ти си дал на онези, за които пряко или косвено си отговорен. И когато всички видят твоето старание, тогава и властниците няма да избягват да изпълнят дълга си към духовните нужди на народа.

Нека е благословен пътят ти напред и нагоре! За много години!

20 януари 2008 г.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33q4f 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Блажен оня човек, който е достигнал състояние на бодърстване или се бори да го постигне: в сърцето му се образува духовно небе – със слънце, луна и звезди.

Св. Филотей Синаит