Мобилно меню

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)
ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,
ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И
ПРЕОСВЕЩЕНСТВА, ВСЕЧЕСТНИ ОТЦИ,
ВЪЗЛЮБЕНИ БРАТЯ И СЕСТРИ,

 Свещен и многознаменателен е за душата ми този ден, в който Вие възложихте първосветителските си ръце, низведохте благодатта на Св. Дух над мене и ме причислихте в сонма на българските архиереи.

С благодарност духът ми се стреми към Бога, Спасителя мой, задето ми е дал живот, приел ме е в лоното на светата Православна църква, облякъл ме е във великия свещенически сан, удостоил ме е да свещенодействам светите Му Тайни, дивно ме храни с пречистото Си Тяло и Кръв и не ме лишава от милостта Си да бъда чедо на благодатта, въпреки моите грехове.

“Из глубини сердца” и от “всея души” синовно благодаря на Ваше Светейшество за всички грижи, които положихте за мене. Ако днес съм епископ на Българската православна църква, това го дължа на Вашата първосветителска мъдрост и строгост, на отеческата Ви любов и снизходителност, с които непосредствено ме ръководихте през времето на моето служение като протосингел на светата Софийска митрополия.

Всесърдечно благодаря и Вам, богомъдри архипастири, “благая возглаголавшие” за мое смирение, задето благоволихте да възложите светителските си десници върху моята глава и да измолите сугубата благодат на Св. Дух.

На моя духовен старец, високопреподобния архимандрит Назарий, който с голямо усърдие и обич ме води и наставлява в духовно-монашеския ми живот, аз благодаря също със синовна обич към него и му молитствам от Бога дълголетие в добро здраве.

Искрено благодаря на усърдните мои преподаватели от Софийската духовна семинария, Богословския факултет при Софийския университет и Московската духовна академия, на моите родители и сродници и на всички, които ме подкрепяха.

Преди хиротонията ми аз изповядах вярата си и дадох обещание пред Освещения събор на архиереите на светата ни Църква и пред цялата Църква в лицето на присъстващите тук богомолци, че вярно ще преподавам словото на Божествената истина; че ще стоя твърдо в светата Православна вяра, тъй както са ни я завещали светите апостоли и изяснили светите отци; че ревностно и неотклонно ще изпълнявам каноните на светата ни Църква, приети от Вселенските събори; че ще се съобразявам и изпълнявам всички решения на Св. Синод на Българската православна църква. За тези ми обещания аз моля Отца Бога да ми бъде помощник и покровител, наставник и ръководител, за да мога да се представя пред Него като добър съработник Иисус Христов. Аз от своя страна, следвайки вярата, усърдието, примера и делото на Ваше Светейшество и на целия епископски събор, ще се трудя да умножа плодовете от новото ми служение в полза на Църква, народ и Родина.

Вас, Светейши Владико, богомъдрия и богопредан кормчия на светата ни Църква, високопреосвещените и преосвещените архиереи, моля да ме имате винаги в молитвите си и ме подпомагате в това ми служение, когато се обърна към Вас за съвет и напътствие.

“На Едничкия премъдър Бог слава и величие” /Иуда 1:25/.

“Ти, Господи, си щит пред мене, моя слава и Ти въздигаш главата ми” /Пс.3:3/. Амин.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/krp3 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари