Мобилно меню

4.9024390243902 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (41 Votes)

епископ ЙоанПразнично слово на Знеполския епископ Йоан, викарий на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, произнесено в храм „Св. Йоан Кръстител“ в кв. „Обеля“, София, 7 януари 2009 г.

Всечестни отци,
обични в Господа братя и сестри,

Ето че сме под благодатното озарение на празника Богоявление, деня в който се разкри тайната на божествения живот, тази тайна велика, на явяването на Господа в Неговата пълнота, на Светата Троица. Защото предвечно родилия се Син Божи се кръсти в р. Йордан от св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен, чийто ден празнуваме, а Бог Отец засвидетелства „Този е Моят възлюблен Син, в Когото е Моето благоволение“ и Дух Свети се яви като гълъб над Кръщаващия се, за да получи Бог Син, Неговото човешко естество, всички необходими благодатни дарове за възрастването и изълнението на изкупителната и спасителна мисия в света.

Св. Йоан Пророк, Предтеча и Кръстител Господен завършил ветхозаветната свещена история и пръв стъпил в Новия Завет, за да може да начертае пътя на Господа. Затова той засвидетелствал пришествието на земята на единородния Син Божи, сподобил се да Го кръсти, като в деня на кръщението било засвидетелствано явяването на Пресветата Троица – Отец, Син и Свети Дух. Божият Предтеча се родил шест месеца преди Иисус и неговото рождение е било плод на дълбоки слъзни молитви на свещеник Захарий и праведната Елисавета. Св. Йоан е сродник по майка с Господа, изпросен с горещи молитви от дълго бездетните си родители. Предизвестен свише, младенецът бил изпълнен с Дух Свети и той се приготвил за предстоящето служение на Божия народ със строг пост и молитва, ходил в дреха от камилска вълна, хранил се с акриди и див мед, кръщавал в пустинята, проповядвал покайно кръщение, за да рече тези думи: „След мене иде по-силният от мене, на Когото не съм достоен да се наведа и развържа ремъка на обущата Му. Аз ви кръстих с вода, а Той ще ви кръсти с Дух Светий“. Неслучайно според църковните песнопения св. Йоан е наречен „светла утринна звезда“, защото с блясъка си превъзхождала сиянието на всички други звезди и предвещавала утрото на благословения ден, освещаван от духовното Слънце Христос, Който се е удостоил да се кръсти, в р. Йордан. Св. Йоан изобличавал пороците на човеците в различното им положение и приканвал към поправяне. Затова той си навличал много неразбиране, хули от страна на тогавашните човеци, които не разбирали неговия живот и не се вслушвали в неговите благодатни думи. Той изобличил и самия Ирод, който против Божия закон се оженил за Иродиада, жената на живия му още брат Филип, като му казал „не ти е позволено да водиш братовата си жена“. Заради това си порицание той бил хвърлен в тъмница, а после по лукавството на Иродиада царят заповядал да отсекат главата му, която поднесли на блюдо на Ирода по време на шумната и изобилна гощавка, която той устроил на рождения си ден.

Обични в Господа братя и сестри, като честваме паметта на св. Пророк, Предтеча и Кръстител Господен Йоан, нека се стараем да подражаваме на живота и делата му. Св. Йоан е бил избран от майчина утроба – ние не сме удостоени с тази благодат, но като християни благодатно сме избрани, защото св. апостол казва: „Благословен да бъде Бог и Отец на Господа нашего Иисуса Христа, Който благослови в Христос всяко духовно благословение от небесата, както ни избра чрез Него преди да се свят създаде, за да бъдем свети и непорочни пред Него с любов“. Нека да оправдаем с чист живот и добри дела избранието си, както св. ап. Петър съветва: „… затова братя още повече залягайте да отличите вашето звание и избор, това като вършите, никога няма да погрешите“. Св. Йоан се отдалечил в пустинята за приготовление на своето високо служение – за нас не е необходимо да се отдалечаваме в пустинята, трябва да се отдалечаваме от всякакви противохристиянски прояви, съблазни и пороци, по думите на св. ап. Павел, „да отхвърлим прочие делата на мрака и да наденем оръжието на светлината“, като в ден да се държим благоприлично, без да се предаваме на срамни гощавки и пиянство, нито на сладостратие и разпътство, нито на раздор и завист. Да предпазваме децата си от такива гибелни явления и прояви. Славният Предтеча Господен давал мъдри наставления по Божия закон, призовавал към милосърдие и взаимна помощ, казвайки: „… който има две дрехи, нека да даде на ономува който няма, и който има храна нека прави същото“. Достоен пример за подражание на повелята на Спасителя „… бъдете милосърдни, както и вашият Отец е милосърден“. Св. Йоан смело и без страх осъждал неправдите без да гледа на лице, на звание и положение. За изобличението му към цар Ирод била посечена главата му. И ние не бива да се страхуваме от страданията за вярата и в правдата в този свят, защото както казва апостолът, „… страданията в сегашното време не са нищо, в сравнение с онази слава, която ще се яви в нас“.

Нека възлюблени в Господа братя и сестри, да се стремим да подражаваме на живота и добродетелите на св. Йоан Предтеча, да изпросваме неговите молитви пред Бога за укрепване на вярата, надеждата и любовта в живота по Божия закон, за благополучие на земята и душевно спасение.

В днешния празничен ден, поздравявам от името на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим, отец предстоятеля на този храм ик. Иван Динков, поздравяваме го с неговия имен ден и му благопожелаваме тази ревност, която той в годините е съхранил и запазил, и е проявил при храмостроителството, при поддържането на дома Господен, при намиране на всички начини възможни за защита интересите на св. Църква, при доброто и благоговейно отслужване на св. богослужби, за това че Божият народ днес е в храма Господен, въпреки делничния ден, за това че господин кметът е сред нас, уважаемият г-н Младенов, кмет на район „Връбница“, да му благодарим за неговото добро отношение към Църквата и затова че присъства и взе молитвено участие в св. богослужба.

Отец Иване, св. Йоан Предтеча се явява ярък светилник за всички, пример за монаси, подвижници, на свещенослужители, на пастири. Аз Ви благопожелавам радостта да имате във Вашето служение и Бог да ви укрепва, по неговите молитви Вие да имате дълги години живот и безветно служение на св. Църква. Поздравявам църковното настоятелство, певците и всички вас, обични в Господа братя и сестри, и ви благопожелавам примера на св. Йоан Предтеча, който е пример записан, пример за който всеки път си припомняме когато заставаме пред св. царски икони. Неговата икона винаги стои до иконата на Спасителя, за да подчертава именно това, че той беше Предтечата, той беше удостоен с тази благодат да кръсти нашия Спасител Господ Иисус Христос. Честитя имения ден и на Негово Благоговейнство дякон Иван Петков, дякон при митрополитската катедрала, на разположение на Софийска епархия. Благопожелавам му търпението, което прояви в своя избор и отстояване на това свое желание да се посвети на служение Богу, двойно да се умножи в това, което е той в момента, призванието му като дякон, и въобще свещенослужител на св. Църква. Благодаря му всесърдечно за всеслужението във всички наши богослужби и му молитвствам здраве на него и на домашната му църква. Винаги св. Йоан да бъде пример светъл и по стъпките му да вървим, по пътя, по който той тръгна, за да каже на всички човеци „покайте се“ – това покайно кръщение имаше огромно значение за подготовката при идването на нашия Спасител Господ Иисус Христос. Благодаря на всички ктитори, дарители и спомоществователи, които с труд, усилие и средства помагат и с молитва на този храм, който скоро се освети и обнови и който слава Богу завършва своя иконостас, с прекрасно изписан вид и добре изработен. Дай Боже този храм да бъде прибежище за всички, които честват паметта на св. Йоан Предтеча в този край на нашата столица.

От името на Негово Светейшество поздравявам всички именици, които носят името Иван, което значи благодат Божия и нека тази благодат да снизходи върху тях, да ги укрепва във вярата, във възпитанието на децата и в доброто, което благовести св. Църква.

Честит празник, Божието благословение и Неговата милост, явилият се Господ в плът, кръстилият се в р. Йордан, да бъде над всички нас!

На многая и благая лета, честит и благословен празник!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/k8d4 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Имало един човек, който ядял много и все бил гладен, и друг, който се задоволявал с малко ядене. Този, който ядял много и все бил гладен, получил по-голяма награда от оня, който се задоволявал с малко ядене.
Apophthegmata Patrum