Мобилно меню

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

Въпрос от В. Димитрова:

Преди три месеца имахме покойник в семейството. Утре е Задушница, но съседи ми казаха, че на първата Задушница след смъртта не се ходи!? Искам да попитам вярно ли е това и не трябва ли да ходим цялото семейство на гроба?

Здравейте! Не слушайте съседа си, а какво Ви казват съвестта и сърцето Ви. Естествено, че трябва да отидете на гроба на близкия си – няма време „неподходящо за молитва“.

Всъщност съветът, който са Ви дали, означава, че има някакво време, когато Бог не приема молитвите на близките на починалите и не иска да приеме любовта им към техните близки. Което е абсурдно и богохулно. Редовното споменаване на покойниците, особено през първата година след смъртта им, е много важно за тях самите, тъй като и за тях раздялата с близките е още нова и болезнена. Само Божията благодат, която ние, живите, призоваваме за тях в молитвите си по Задушница, а и не само, може да им носи радост и утеха. Защото Бог не е Бог на мъртви, а на живи. Така че идете без смущение на гроба на близкия Ви човек, отслужете панихида и запишете за него заупокойна св. Литургия в някой храм. Може и четиридесетдневна. Не се поддавайте на суеверни страхове, а за всичко и във всичко призовавайте Божията помощ.

Бог да упокои Вашия починал близък, а на Вас желаем всичко най-добро.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xk4a 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Който следва Христа в самота и плач, е по-велик от оня, който слави Христа в събранието.

Св. Исаак Сирин