Мобилно меню

4.5789473684211 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (19 Votes)

cover 2В навечерието на Възкресение Христово излезе от печат книгата на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, озаглавена Вярвам, затова и говоря.

Книгата е сборник текстове, писани от владиката в продължение на дълги години, които очертават главни моменти от неговия живот и духовно служение. В първата част, озаглавена „Автобиографично“, са включени статии, слова, размисли, свързани със служението на митр. Йосиф, като централно място заемат разказите за вербуването му от Държавна сигурност, натискът и насилствените методи, които са били прилагани върху него и други служители на църквата. Втората част, „Моите събратя“, включва спомени и размисли на митр. Йосиф за духовници от неговото обкръжение и тяхното място и роля в живота на БПЦ. Сред описаните клирици са Нюйоркски митр. Андрей, Левкийски еп. Партений, блаженопочившия патр. Максим, архим. Назарий, Неврокопски митр. Натанаил и др. Третата и четвъртата част на книгата представят служението на митр. Йосиф в задокеанската ни епархия. В статии, документи, слова, послания, речи се разкрива процесът на духовно обгрижване, общение и пастирска грижа на владиката за неговото паство. Пред читателя се разкрива църковният живот на епархията, разположена на огромна територия, но въпреки разстоянията и трудностите вярващите запазват единството и жизнеността на общението в Христа.

В книгата са включени също така отворени писма и становища на митр. Йосиф по важни и актуални събития от църковния живот у нас и по света. Сред тях са въпросът за архонтите на БПЦ, Томоса за автокефалията на Украйна, канонизацията на Сурдулашките мъченици и др.

Последната част от книгата съдържа публицистични текстове, публикувани в сайта Двери, както и в други медии. В тях можем да видим анализи и коментари на митр. Йосиф за избора на нов Български патриарх, Истанбулската конвенция, посещението на папа Франциск у нас, както и за коронавирусната инфекция, предизвикала световна пандемия.

Книгата представя образа на своя автор от различни страни и по този начин пред читателя се разкрива неговата личност на духовник на БПЦ. В предговора самият митр. Йосиф казва: „Още от детството си се въодушевявам от храмовия патрон на енорийската ми църква „Св. пророк Илия“ в моето родно село Славовица, Пазарджишко. Светецът е изографисан над входната врата на храма с надпис в едната му ръка „пламнах от ревност за Господа, Бога“ (3 Цар. 19:10). Подобно на св. пророк Илия и аз се старая през целия си живот да имам неговия дух на вярата, поради което и говоря без да се плаша и да се крия“.

Владиката посочва още, че тази книга не съдържа сухи и абстрактни текстове, а всичко, което споделя, са „… неща, които лично съм изпитал и прилагал в живота и служението си, и от опит знам, че са възможни“.

Изданието съдържа ценни бележки под линия за събитията и личностите от близката история на БПЦ, изготвени от проф. Иван Желев Димитров. Те дооформят картината на онова време, описана от митр. Йосиф.

Редактори на книгата са проф. Иван Димитров, Златина Каравълчева и Полина Спирова.

В нея са включени и уникални и малко известни снимки на митр. Йосиф и негови събратя. Те са от личния архив на Борис Цацов.

Книгата е издание на „Двери“ и е с  обем от 456 страници, с твърди корици и се продава на преференциалната цена от 15 лв.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8ruqq 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики