Мобилно меню

4.9714285714286 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (35 Votes)

47416 nНа 28 април в Художествената галерия на Поморие се състоя представянето на книгата Патриарсите на Анхиало от д-р Венцислав Каравълчев. Тя се издава с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ към Община Поморие и, освен на български, ще бъде издадена на руски и английски език. Научни редактори са богословите проф. Иван Ж. Димитров и доц. Светослав Риболов. Изданието е част от по-голям проект на общината за представяне на християнското минало на града.

Авторът, който отдавна изследва църковната история на Южното ни Черноморие, запозна накратко аудиторията с жизнения път на деветима архиереи, родени или свързани в църковното си служение с Анхиало, които се издигат до патриаршеската катедра. Седем от тях стават вселенски патриарси, един йерусалимски и един оглавява като митрополит Критската църква. Това са патриарсите Михаил III Анхиалски, Йеремия II Транос, Партений I Геронт, Партений IV Могилал, Антим V, Антим VII, Василий III Георгиадис, Йерусалимски Поликарп I и митрополитът на Крит Калиник III. Те дейно и усърдно са участвали в духовния и културния живот на града. Д-р Каравълчев постави акцент върху промяната в „църковната география“ с участието на двама от тези духовни водачи, която настъпва с издигането в ранг патриаршии на две от най-големите съвременни православни църкви – Руската и Румънската.

На представянето присъстваха кметът на Община Поморие Иван Алексиев, заместник-кметът Янчо Илиев, Агатополски епископ Иеротей, жители и гости на града. След увлекателния разказ на д-р Каравълчев всички имаха възможност да задават въпроси, да закупят книгата и да вземат автограф от автора. Книгата може да бъде закупена в Исторически музей – Поморие, ГХГ „Дечко Стоев“ – Поморие и местния Туристически информационен център.

20220428 180431 Large20220428 180431 Large20220428 180431 Large20220428 180431 Large

Информация и снимки: Община Поморие


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8rhx6 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник