Мобилно меню

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)

Cap4На българския книжен пазар излезе книгата Православно да живеем от проф. йером. Йоан (Крамер). Книгата е издание на Българската православна църковна община „Св. Иван Рилски“ във Виена и излиза с благословението на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний.

Авторът, проф. йером. Йоан (Крамер), насочва своята книга към младите православни християни, но тя е подходяща и за всички, които искат да направят своите първи стъпки в православната вяра. Затова не е изненада, че изданието е одобрено от Службата за православно училищно образование в Австрия за работа в гимназиалния курс в часовете по Религия-Православие.

В уводните думи към българското издание митр. Антоний пише:

„Книгата на йером. Йоан (Крамер) е чудесно помагало за всички, които искат да разберат какво е Църквата и каква е целта на християнския живот. Неслучайно най-голямо място в нея е отредено на светците – тези плодове на действието на Светия Дух в Църквата, които свидетелстват за любовта на Бога към всички нас.

Cap5Тя е особено подходяща за млади хора, тъй като в синтезиран вид, по един увлекателен и достъпен начин, запознава с основите на православната вяра, изложени в Символа на вярата, с основните тайнства, разказва живота на светците от Стария и Новия Завет, на много мъченици и подвижници на светата Църква, включително и на просияли по българските земи.

Авторът йером. Йоан (Крамер) е добър приятел на България и за нас е радост да приветстваме издаването на книгата на български език от Православната българска църковна община „Св. Иван Рилски“ във Виена по инициатива на нейния енорийски свещеник Иван Петкин“.

Самият автор пък описва своя труд така: „Основен принцип в православното преподаване на вярата е да се върви от видимото към невидимото. Този принцип е залегнал и в основата на настоящата книга за вярата. Авторът в продължение на дълги години се занимава с православно религиозно образование в училищна и извънучилищна среда. Според австрийската учебна програма по предмета Религия-Православие за прогимназиалния и гимназиалния етап православният християнски живот е отправната точка и целта на преподаването. Да вярваме православно означава да живеем православно и това е лайтмотивът на цялата книга“.

Cap6Богато илюстрираното пълноцветно издание включва повече от сто образци на православната иконопис и изкуство от целия свят, включително и от България. Представена е също съвременната православна иконописна традиция в Западна Европа и по-конкретно в Австрия. За първи път се публикуват някои от иконите на иконографа Петър Шалъфов за българския храм „Св. Йоан Рилски“ във Виена.

Книгата е с твърди корици, луксозен печат и е подходящ подарък за всички, които се интересуват от православната вяра и искат да направят своите първи стъпки в нея. За илюстрация на корицата на българското издание издателите са избрали един от символите на Българската патриаршия: храм-паметник „Св. Александър Невски“.

Преводач на книгата е Златина Каравълчева, а художественото оформление е на протодякон Виктор Шиловский. Редактор е ставроф. ик. Иван Петкин, а снимките на изображенията на БПЦ в книжното тяло са на Стефка Борисова.

Книгата може да се намери в църковните книжарници в София на цена 20 лв.

 

Cap2Cap1


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8hfhu 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски