Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

538 nВ навечерието на Рождество Христово на българския книжен пазар излезе Антология по раннохристиянска литература, издание на фондация „Комунитас“. Изданието е ценен принос към богословската книжнина у нас, в която рядко присъстват светоотечески текстове, преведени от оригиналните езици.

Антологията включва преводи от старогръцки и латински език на откъси от тридесет и две произведения, представящи двадесет и шестима автори и анонимни творби. Изданието представя както вече познати на българския читател автори и църковни свети отци (Йоан Златоуст, Григорий Назиански - Богослов, Василий Велики, Киприан Картагенски, Августин Блажени), така и важни, но по-малко познати или неиздавани досега на български език автори като богословите от 2-3 век Ерм, св. Юстин Философ и Мъченик, Климент Александрийски, св. Ириней Лионски и мн. др.

Ето какво пише в предговора към изданието Анна Цветкова-Глазер: „На старогръцки „антология“ означава „подбор (букет) цветя“. Именно такава беше и идеята за съставянето на този сборник: подбор от цветовете на раннохристиянската литература, включващ произведения, писани на старогръцки и латински език, представители на различни литературни жанрове, като се започне от апостолската епоха и се завърши в V в. сл. Хр. Благодарение на това разнообразие антологията може да се ползва като учебно помагало в различни специалности“.

Антологията излиза под редакцията на доц. д-р Невена Панова с консултант доц. д-р Светослав Риболов. Преводачи на текстовете са Анна Цветкова-Глазер, Антония Атанасова, Владимир Атанасов, Димитър Димитров, Димитър Илиев, Евелина Минева, Елия Маринова, Иван П. Петров, йером. Мелетий (Спасов), Никола Антонов, Петя Стоянова, Росен Миланов, Силвия Бакърджиева-Соколова, Силвия Георгиева, Цветан Василев.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8hu3f 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски