Мобилно меню

2.5806451612903 1 1 1 1 1 Rating 2.58 (31 Votes)

83733На 30 юли, в столичната книжарница „Гринуич“, писателят-богослов Мартин Ралчевски представи своята последна книга, озаглавена „Душа“. Сборникът е от 53 разказа, голяма част от които вдъхновени от реални житейски истории. Централни теми в разказите са връзката на човека с Бога, любовта, самотата, отчуждението, прошката.

От години писателят живее в Югозападна Англия, а чрез книгите си продължава да бъде свързан с България и със събитията от политическия, обществения и църковния живот. Този специфичен „емигрантски“ ракурс в творчеството му предоставя възможност на публиката да види един по-различен поглед върху темите и проблемите на нашето съвремие. Дори когато не приема някои от тезите на автора, читателят бива провокиран да се размисли върху проблемите, които текстовете му поставят.

Представянето на книгата в София предизвика сериозен интерес сред църковната общественост, голяма част от която приема Мартин Ралчевски като християнски писател - дефиниция, която вероятно дава лесен ориентир, но поставя пред автора и предизвикателството да се затвори в една определена рамка, която от своя страна е сериозно предизвикателство към творческата му свобода.

Факт е, че аудиторията има силна потребност от книги на съвременни български автори, които адекватно да интерпретират злободневните събития в контекста на християнската ни вяра. От друга страна, обаче, това показва и дефицита на автентична официална информация и аргументация на събитията от църковния ни живот, което провокира християните да търсят ясни и еднозначни отговори на въпросите си в художествените текстове, за които са характерни фикцията, експериментът и дори творческата провокация.

Книгата „Душа“ на Мартин Ралчевски е издание на „Си-М“. Цената ѝ е 14 лв. и може да бъде намерена в книжарница „Гринуич“ и по-големите книжарници в страната или да бъде поръчана на email: dusha.sbornik@gmail.com или на телефон: 02 9888 508.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxc83 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Всяко нещо намира покой в своята среда и стихия: рибата – във водата, огънят – в движението нагоре; всичко се стреми към своята среда. Душо моя, ти си безплътен дух, безсмъртна. Единствено у Него ти ще намериш покой.
Св. Тихон от Воронеж
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.