Мобилно меню

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

06Зографската св. обител с радост представя първия албум, който се издава самостоятелно от манастирското издателство. Той включва 20 непубликувани досега икони на Господски и Богородични празници, както и на неделите от Цветния триод. В подбора на иконите издателите са водени от идеята да представят красиви икони от манастирското иконно наследство, които са подходящи да украсяват църковните аналои по време на съответните празници, както и домашните молитвени кътове.

Затова събраните в сборника икони са на отделни носители от стабилен каширан картон. Повечето свещени изображения са от втората половина на 17 до средата на 18 в.

От празничния цикъл са включени шест празника: Възкресението на Лазар, Подигравката над Христос (поставя се за Велики четвъртък вечерта) и четири от неделите след Пасха, включени в Цветния триод – Осезанието на Тома, Неделя на мироносците, Неделя на разслабения и Неделя на самарянката.

МDSC00054ного интересна е иконата на Светата Троица (от втората половина на 17 в.), образец на дълбоко православно богословие, отличаваща се с съвършено владеене на техниката на иконописта и богата одухотвореност на образите.

DSC00055Иконите Възнесение Господне и Петдесетница са от празничния ред в иконостаса на храма „Успение Богородично“ в манастирския двор. Те са от втората половина на 18 в., нарисувани са специално за храма, който е завършен през 1764 г. Отличават се с характерните за периода „пробелки“ (щрихи светлина), изпълнени със злато вместо с живописни цветове.

Шест икони са от стария храм на манастирското пристанище, който е построен наново през 19 в. Тази група се отличава с оскъдна цветова палитра, дълбока одухотвореност, изразяваща се в експресивност и драматизъм. Приложеното към албума описание е на български, гръцки и английски език.

Стилният и красив албум е първият от библиотека „Образи“, издание на Фондация „Наследство на Зографската св. обител“. Фондацията беше създадена от манастирското братство с цел популяризиране на голямото духовно наследство на манастира, както и за да продължи неговата дългогодишна издателска дейност.

Празничните икони са подходящ подарък за Рождественските празници. Те могат да се намерят в църковните книжарници в столицата, книжарница „Български книжици“ и др. на цена от 60 лв. Бихте могли да ги поръчате и онлайн на ел. поща на издателството zograf.nasledstvo@gmail.com или на тел. 0876 669 757. При онлайн поръчка ползвате отстъпка от 25%.

По e-mail или телефона могат да бъдат поръчани и книгите „Нашата вяра“, „Нашата надежда“ и „Нашата любов“. Популярната трилогия излиза в ново издание на манастира на преференциална цена от 10 лв. (за всяка от трите книги).

12к3к

0402

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uawq9 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Защо удряш въздуха и тичаш напразно? Очевидно, всяко занимание има цел. Тогава кажи ми каква е целта на всичко, което се върши в света? Отговори, предизвиквам те! Суета на суетите: всичко е суета.

Св. Йоан Златоуст