Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

kjkhgfxПочти вековният житейски път на Негово Светейшество Българския патриарх Максим е посветен на служение на Българската православна църква. Зад фактите на биографичната справка се крие един пълнокръвен човешки живот със своите радости, успехи, страдания и много труд. Но той остава скрит зад образа на Патриарха. Няколко снимки от живота на Негово Светейшество представят моменти от неговия път, започнал от с. Орешак и завършил като предстоятел на Българската православна църква. 

Уникалните фотографии са от архива на Борис Цацов, на когото благодарим за предоставянето им и за историята, свързана с тях.

На първата снимка: Една от първите фотографии на бъдещия патриарх след ръкоположението му за Браницки епископ. Хиротонията му извършена на 30 декември 1956 г. в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". По това време той е главен секретар на Св. Синод. На този пост той остава до 1960 г.

Бъдещият патриарх Максим (първият в ляво) в градината на синодната палата заедно с Ловчанския митрополит Филарет и Врачанския митрополит Паисий:

kjhkhj copy

Архимандрит Максим, като предстоятел на Българското подворие в Москва. На снимката е с Крутицкия и Коломенски митрополит Николай, председател на външния отдел на РПЦ:

 MG 3908

Въдворяване на новия Ловчански митрополит Максим на 4 ноември 1960 г. С него на снимката с него са родителите му, а зад тях - свещеници, съученици на бъдещия патриарх от Софийската духовна семинария:

 4.11.1960-love4

29 юни 1963 г. Ловчанският митрополит Максим (третият от ляво) на кораб в чужбина. Заедно с него е тогавашният Български патриарх Кирил (вторият от ляво), архим. Серафим (Алексиев) и Старозагорският митрополит Климент (в профил):

29juni-1963

4 юли 1971 г. Ловчанският митрополит Максим гласува за нов Български патриарх:

Новоизбраният Български патриарх Максим се отправя към патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" за интронизацията си. Мантията държи иподякон Христо Иванов (сега еп. Тихон), вляво е протодякон д-р Васил Велянов:

 
4 юли 1971 г. Новият Български патриарх, вдясно от него иподякон Христо Иванов (сега еп. Тихон):
 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3cc9q 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен