Мобилно меню

4.7764705882353 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (85 Votes)

1 1Деканът на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Ивайло Найденов се обърна с мъдро и сърдечно слово към абсолвентите от випуск 2022 г., които получиха вчера своите дипломи на тържествена церемония в аулата на СУ. Ето и неговите думи:

Драги абсолвенти,

Неумолимият ход на времето ни срещна, но не случайно. Дойдохте в Богословския факултет, водени от интерес към непознатото, от любопитството на човека, на когото е завещан въпросът: „Адаме, къде си?“, от любовта към Любещия. Не знам дали успяхме да Ви помогнем в това човешко лутане, дали укрепихме вярата Ви и преумножихме любовта във Вас, но през цялото време се стремяхме да инкрустираме върху сърцата Ви думите на Спасителя, казани чрез устата на св. евангелист Матей: „И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светия Дух, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал. И ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света“ (28:19-20). Това е мисия и няма нищо по-отговорно от това, да се посветиш на нея, още повече когато тя е поставена от нашия Господ Иисус Христос. 

Ваше Високопреосвещенство, когато връчвате дипломите на семинаристите, им казвате: „Оттук към Богословския факултет“, за което доверие благодарим. Сега ние Ви казваме като наш духовен наставник и член на Св. Синод на БПЦ – Българска патриаршия: Ето ги кадрите на родната Църква, подготвени, достойни, добронамерени и чакащи. Това са педагозите, които ще научат на добро и по-добро онези, които не различават „ляво от дясно“, тук са свещенослужителите и църковнослужителите, които са готови да обработват Божия виноград, ето ги учителите за духовните училища и служителите за подразделения на БПЦ. Ще парафразирам псалмопевеца св. цар Давид: „Всички те от Вас чакат“. Членовете на Св. Синод показват своята отеческа загриженост към Богословския факултет и това ни дава увереност, че тези млади човеци ще намерят тук своята реализация.

Скъпи колеги,

Бог беляза еврейските къщи в Египет, за да бъдат те пощадени в нощта на смъртта и да могат израилтяните да продължат своя живот по пътя към Обетованата земя. От днес и вие сте белязани като избраници, като човеци, които се наричат богослови, и поемате своя път. Немощни сме за това име, но Бог е щедър и милостив, подарява ни го. И не чувстваме ревността на нашите колеги, истинските богослови – св. Йоан, св. Григорий и св. Симеон Нови, а тяхната любов и подкрепа. Възползваме се от техния пример, четем техните съчинения. За нас остава да сме отговорни за това призвание и признание, защото, ако отстъпим от автентичното православно богословие, дипломата и цялото ни мъдруване е безсмислено.

И така, богослови, ходейки по пътеките, всеки към своята Обетована земя, да имаме в себе си обещанието на Бога, дошло до нас чрез св. пророк Исайя: „Ти си Мой раб, Аз те избрах и не ще те отхвърля, не бой се, защото Аз съм с тебе,… не се смущавай, защото Аз съм Бог твой; Аз ще те укрепя и ще ти помогна, и ще те поддържам с десницата на Моята правда“ (Ис. 41:9-10).

На добър път и Бог с вас!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dkppq 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Имало един човек, който ядял много и все бил гладен, и друг, който се задоволявал с малко ядене. Този, който ядял много и все бил гладен, получил по-голяма награда от оня, който се задоволявал с малко ядене.
Apophthegmata Patrum