Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (18 Votes)

224На 29 септември 2021 г. в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя защитата на докторската дисертация на иконом Стефан Стайков на тема „Епископите на Рим – служение на предела между две епохи III-IV век“. Председател на научното жури беше проф. д-р Александър Омарчевски, а на защитата присъства и Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Изследването обогатява историческия разказ за историята на ранната Църква у нас, тъй като в българската историография не се слага акцент върху самостоятелната история на Римската църква, а приоритетно място има животът на църковното общество в източната част на империята, се казва в рецензията на доц. д-р прот. Людмил Малев от ПБФ на ВТУ. Това създава едностранчивост в представата за развитието на Църквата в преходния период между гоненията и постепенното утвърждаване на християнството в Римската империя.

459В последната глава са проследени събития и факти от разглежданата епоха през призмата на Източната църква, конкретно през кореспонденцията на св. Василий Велики, което дава широта в представянето на историческия контекст на отношенията Изток-Запад през разглежданата епоха.

Ик. Стефан Стайков завършва Духовната академия в София през 1990 г. Специализира богословие в Аристотелевия университет в Солун. Преподавал е в Пловдивската духовна семинария „Св. Кирил и Методий“ и в Богословския факултет на СУ. Дългогодишен клирик е на Българската църква, като понастоящем е председател на храм „Св. Кирил и Методий“ в кв. „Красно село“, София, и член на Епархийския съвет на Софийска митрополия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/86wf9 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Душо моя, търси Единствения... Душо моя, ти нямаш никакъв дял със земята, защото ти си от небето. Ти си образът Божи: търси своя Първообраз. Защото подобното се стреми към подобно.
Св. Тихон от Воронеж