Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Богослужението през Страстната седмица

Понеделник, 18 Април 2011 Написана от Двери БГ
1_66.jpgУрокът-презентация "Богослужението през Страстната седмица" е предназначен за участници в неделни училища, катехизаторски школи, тоест за тези, които искат да навлязат в атмосферата на Страстната седмица чрез посланието на църковното богослужение и които желаят да вземат участие в службите. Урокът предполага знания за основополагащите истини на богословието, както и представа за православното богослужение. Презентацията е придружена с кратки методологически насоки за учителите. Посочени са евангелските четива за отделните дни на Страстната седмица и някои важни богослужебни текстове.
 

Презентацията е достъпна на в SlideShare тук, за да я източите използвайте "clip slide" бутона в горния десен ъгъл.

 

Слайд 2

Вторият слайд поставя въпроса за различното богослужение през Страстната седмица. То се различава от богослужението през другите дни на Великия пост. Както е известно от историята, в съвременния си вид Великият пост се състои от два обединени постни периода - Светата Четиридесетница, която собствено Църквата нарича Велик пост и Страстната седмица, която е отделен пост. Поради тази причина и последната седмица преди Пасха е отделена богослужебно от другите дни на Великия пост. Така Църквата ни напомня, че настъпва едно по-особено време – период на страшни събития, на големи страдания, страх и тъга, но които накрая ще доведат до радостта на Възкресението.

Слайд 3

Третият слайд разкрива някои от елементите, които очертават различността на богослужението през тази седмица:

  1. През тази седмица се предвидени повече богослужения, с по-голяма продължителност. Така се отделя повече време за молитва, размисъл и съсредоточаване върху важността на предстоящите спасителни събития.
Характерно за Страстната седмица е, че богослужебният ден започва с утринното богослужение, а не с вечерното, както е през другите дни. Но утринното богослужение – т.нар. Последование на Жениха – се извършва вечерта на предния ден. Така началото на Страстната седмица се поставя с утринно богослужение вечерта на Цветница. 

  1. Повече евангелски четива на богослуженията. Впечатление през тази седмица прави и големият брой евангелски текстове, които се четат по време на богослуженията. През делничните на Великия пост не се предвиждат евангелски четива, а през тази седмица те са много. Ако по време на св. литургия се изчита по един откъс – перикоп, то тук по време на богослуженията през Страстната седмица, се предвиждат по няколко наведнъж.
  2. Установено е да се четат и текстове от св. отци. Те са тълкувания и обяснения на свещените събития от тези дни.
Слайд 4

Защо е различно богослужението?

Богослужението на Страстната седмица е последна подготовка преди празника Възкресение Христово. Оформянето му е свързано и с факта, че през първите векове през този период завършва процеса на катехизация на оглашените, тези които се подготвят за приемането на св. Кръщение. Тяхната подготовка започва в началото на Великия пост и завършва в дните преди Възкресение Христово. Затова и през тази седмица в богослужението са предвидени много текстове от Стария и Новия Завет, които обобщават наученото за спасителното дело на Иисус Христос.

За нас, съвременните християни, дните на Страстната седмица също са завършек на периода на нашата подготовка за посрещането на Празника на празниците.

Слайд 5

Каква е ролята на четивата?

Евангелските четива на утренята и св. литургия въвеждат богомолците в атмосферата на тези последни дни преди кръстната смърт на Спасителя. Това е атмосфера на напрегнато очакване, на страх, озлобление, разочарования, предателство, немощ…

Четивата разказват какви конкретни събития са се случили тогава и кои поучения и наставления Иисус Христос е изрекъл в последните дни преди кръстната Си смърт. Разкриват поведението на фарисеите, народа, учениците в тези напрегнати дни.

Големият брой четива по време на богослужението допълнително засилват динамиката на службите, създавайки атмосфера на напрегнато очакване и неизбежност на случилото се.   

Слайд 6

Съвременният вид на богослужението на Страстната седмица се оформя много дълго. То завършва през ХVІІ в. Явява се смесица е от традициите на Цариградската и Йерусалимската църква.

Слайд 7 до края

Следващите слайдове проследяват дните на Страстната седмица по следния модел: Евангелски събития (и поучения), станали през този ден; кое евангелско четиво се предвижда на утринното богослужение и на св. Литургия (ако има), какви са богослуженията за деня.

Представени са някои характерни богослужебни, които разкриват смисъла на описаните събития.

Иконите, използвани в презентацията, разкриват иконографския поглед към събитията от Страстната седмица. За пълнота на картината са представени различни иконографски техники – стенописи, икони, мозайки, миниатюри, графики.

При възможност и желание, урокът може да се обогати с разглеждане и сравнение на характерни евангелски, богослужебни и светоотечески текстове като самостоятелна работа на учениците.Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9c 

Наши партньори

Полезни връзки

 

Препоръчваме