Мобилно меню

4.8918918918919 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (37 Votes)
Сънародникът ни Валери Митев учреди в  Туитър 3-ти юни като Световен ден против аборта

Валери  Митев е изобретател; от 2003 година живее в град Шостка, Украйна и работи в сферата на информационните технологии. Съпругата му е украинка, имат три деца - две момичета и момченце на две години. Валери е про-лайф активист.
 
Кога  и как вниманието Ви беше привлечено от тихия геноцид, който застрашава бъдещето на света, г-н Митев?
 
- Мой  приятел имаше две деца и  се оказва, че съпругата му  очаквала раждането на близнаци. По-късно разбрах, че децата били абортирани. За тези събития научих, когато вече беше много късно, децата вече ги нямаше. Това ме потресе.  Ако бях разбрал по-рано щях да помогна със съвет, години преди това успях да убедя една жена да не прави аборт и това дете вече е на 27 години. Понякога е нужно съвсем малко, за да се помогне и съхрани детският живот.

 
Преди няколко месеца попаднах на сайт, който  едва ли може да остави някого равнодушен по отношение на аборта, http://www.noabort.net/ Запознах се с много информация от интернет, свързана с абортите и се ужасих по какъв начин се убиват заченатите деца. Какви телесни страдания трябва да преживее жената, решила се на аборт и какви духовни рани трябва да носи цял живот.
 
Болшинството от жените, които абортират, са жертви на обстоятелства, на които в този момент не са имали сили  да противостоят. Точно когато са се нуждаели от подкрепа - духовна или материална, от съвет, от любов и разбиране от страна на най-близките хора, те не са ги получили, почувствали са се сами, отчаяни. Често при наличие на непланирана бременност родителите, съпругът или партньорът поставят ултиматум да се направи аборт. Има и силни жени, които при непланирана бременност устояват на всичко и  раждат въпреки всичко, но те обикновенно са православни християнки и абортът за тях никога не е бил алтернатива. В първите месеци на бременността жената е най-уязвима и именно тогава се нуждае от подкрепа. Абортът е единствената медицинска операция, която се прави на здрав човек и води до влошаване на неговото здраве. Няма безопасен аборт и няма аборт без последствия. Една трета от смъртните случаи в гинекологията се падат на аборта. Тези, които пращат жените си на аборт трябва да знаят, че след него вече и двамата ще бъдат други. Трябва да живеят цял живот с мисълта, че са убили собственото си дете, а от себе си никой не може да избяга. По данни от статистиката около 80% от семействата и двойките, които живеят заедно, се разделят след аборта. Отношенията им стават непоносими. Абортът спира едно детско сърце и убива две души.  
 
А кога взехте решение  да превърнете борбата  срещу абортите в  своя лична кауза?
 
- Когато  четях и гледах по какъв  начин се убива невинно дете  чрез аборт, което не е в  състояние да се защити, да избяга, дори да крещи от болка, когато го разкъсват на части, реших, че няма по-голяма несправедливост на земята от тази. Тогава осъзнах, че трябва да застана на страната на хората, които се борят за спасяването живота на тези деца. Дванайсетседмичното бебе по последни изледвания се усмихва, прозява и се сърди, ако майка му запали цигара.

Преди години бе заснет документален филм от д-р Бернард Натансон, които показва извършването на аборт, като манипулацията се наблюдава посредством ултразвук. Може да го гледате с превод на български на адрес: http://nerodenite.org/index.php?option=com_seyret&Itemid=62                 
 
Там ясно се вижда как детето усеща опасността и се опитва да избяга от вакуумната тръба, сърдечния му пулс се увеличава от 140 до 200 удара в минута, но уви! Накрая детето, разкъсано на части се изхвърля като медицински отпадъци. Това в момента се прави десетки хиляди пъти всеки ден  в държавите, където е разрешен аборта. Тези деца умират в мъки, дори не могат да крещят от болка, безименните мъченици на нашето съвремие, които от тъмнина преминават към тъмнина - само защото целият този ужас е узаконен…
 
Въпросът  е в това, че този закон е утвърден от хора преди повече от половин век, когато са считали ембриона за маса от клетки и не са имали понятие, че 12-седмичното дете има вече оформени органи и му е необходимо само време да се доразвие и роди. Ембрионът е носител на всички човешки достойнства, като се явява единствен и неповторим в генетично отношение организъм.
 
Това  дете усеща опасността, чувства болка  и се опитва да се спаси от унищожение. Наскоро прочетох написаното от една жена, която беше направила  аборт. Тя казваше, че никога няма да забрави  думите на лекаря: “Виж ти, как иска да живее, извърта се, съпротивлява се…”
 
Да, именно - това дете усеща, че го убиват. Убиват го по желание на най-близкия му човек  на земята и с него убиват всички негови неродени деца и внуци.

Наскоро един случай в Италия потресе цялата страна. Момче било абортирано в клиника в град Россано, южна Италия през 22-та гестационна седмица след зачатието. Но било намерено живо на другия ден след аборта, лежащо на хирургическата маса. След оперативната интервенция бебето било оставено от лекарите да умира с неотрязана пъпна връв. Както пише вестник „Дейли Мейл” - на другия ден свещеникът на клиниката отишъл да опее това дете и забелязал, че то се движи. Веднага момченцето било преместено в реанимация, но на следващия ден то умира. Какво е чувствало това дете, захвърлено след аборта и какви мъки е изживяло, знае само Господ…

Има и  чудесни случаи на спасение на такива деца. Преди няколко години в Украйна  след аборт в петия месец детето оцеляло. Лекарите забелязали, че диша и веднага се спуснали да го спасяват. Момиченцето преживяло двуседмична кома и след две години престой в инфекционно отделение го вземат приемни родители. Когато  докарват в къщи Богдана /така кръщават момичето лекарите/, тя е само 6 килограма; учат я да се храни, да ходи и говори. Сега Богдана е на 5 години, здраво дете, което иска всичко да знае, сестрите му го учат да смята и да чете. Тук може да видите  видео за това чудесно спасение.
 
http://ru.tsn.ua/ukrayina/5-mesyachnyi-plod-vyzhil-posle-aborta.html
 
Но  хората, които са от другата страна на барикадата – например дамите от “про-чойс” организациите настояват, че вие им се месите в личното пространство. Те твърдят, че зародишът е част от тяхното тяло и те имат право да изберат как да постъпят с него…
 
- Държава, в която се правят аборти не може да разчита на Божията милост - казват мъдреците - там ще се живее тежко и с проблеми. Има вселенски закон за отражението - каквото изпращаш, това и получаваш. Когато се убиват деца чрез аборт плащат всички - от преките участници до последния жител на тази държава, всеки е отговорен по своему. В този смисъл ние, противниците на абортите, също сме засегната страна. И затова настояваме жените, изправени пред аборт, да се вслушат и в нашето мнение…
 
Време е всеки да си зададе въпроса, това ли е нашата велика цивилизация, която  равнодушно гледа как всеки ден  убиват хиляди деца? В основата на съвременното човешко общество е демокрацията, а неин принцип е, че мнозинството е управляващата сила. По статистически данни днес в цял свят болшинството от хората са против аборта, защо тогава са разрешени абортите?!  Например в България по проучване 72% от жените са против аборта.
 
На фона на днешната демографска криза такъв  закон, разрешаващ свободно аборти по желание е неуместен и е в разрез с ценностите и предизвикателствата на нашето време. Абортът може да се оприличи на машина за унищожение, включена преди няколко десетилетия и монтирана в извора на живота на човешката цивилизация. По официални данни на Световната организация за здравеопазване годишно в света се правят 40 милиона аборта. Но ако искаме да получим истинския им брой трябва да умножим тази цифра по 2 или по 3.  Повечето от развитите държави  са застаряващи и имат отрицателен прираст на населението. Време е всички да погледнат истината в лицето и да се вземат мерки, докато не е станало късно. 
 
Добре, но какво би могъл  да направи един сам  човек, как би могъл  да се противопостави на добре смазаната  машина за платени  убийства на неродени деца?
 
- Дълго  мислих какво мога лично аз да направя за защита на децата, заплашени от аборт. Проверих документите на ООН и наличната информация в интернет и открих, че все още няма в света международен ден против аборта. Акции против аборта се провеждат предимно на 8 март и 1 юни, но милиони хора от цял свят нямат такъв ден, който да ги обедини в тази борба. Ден, в който по цял свят да премине вълна от протести срещу детеубийствата чрез аборт.

abort4.jpgЗатова  на 17 март 2010 г. учредих в Туитър 3-ти юни като Международен ден против аборта http://twitter.com/3_June
 
Туитър  е социален сайт с над 100 млн. потребители от цял свят, които мигновено могат  да обменят информация помежду си.  Почти всички влиятелни и известни хора – президенти, политици, музикални изпълнители, много медии и институции се явяват също потребители на Туитър. Сред тях са Дмитрий Медведев, Барак Обама, английското кралско семейство, Бил Гейтс, Кайли Миноуг, Бритни Спиърс, премиерът на Канада, Парламентът на България, Белият дом и много, много хора.
 
Чрез Туитър идеята за 3-ти юни – Международен ден против аборта вече е разпространена в почти всички държави по света. Сега към сайта на 3-ти юни в Туитър са се присъединили повече от 2 756 човека и организации от различни страни, между които лекари, политици, дипломати, медицински учреждения, журналисти, писатели, обществени организации, медии. Има и няколко имена на световноизвестни личности, като Йоко Оно…
 
А кои са основните направления, по които се работи срещу аборта в Украйна?

 
- За Украина може да се каже, че борбата против аборта винаги е била  на дневен ред. Напоследък държавата, обществото и църквата се обединяват за решаване на проблема с абортите. На 16 февруари тази година в Киев с подкрепата на Министерството на здравеопазването се състоя кръгла маса на тема „Медицински, социални и морално-етични аспекти по въпроса за противодействие на изкуственото прекъсване на бременността”. Срещата имаше за цел да започне обществена дискусия по проблема за намаляване на абортите в Украйна. Между участниците в кръглата маса бяха тогавашният министър на здравеопазването, неговият заместник, представители на Църквата и религиозни организации, обществени организации, специалисти от министерството на образованието и министерството по въпросите на семейството, младежта и спорта.
В Украйна има много обществени организации, които самостоятелно или съвместно с църковните настоятелства в населените места целогодишно провеждат акции против аборта, образователни мероприятия в учебните заведения, кръстни походи.
Свещеници и лекари провеждат в училищата и университетите срещи с ученици и студенти, като ги запознават с вредата и последствията от аборта. Демонстрират се видеофилми, раздават се листовки, брошури и компакт-дискове. В много градове има телефони на доверието по въпросите на непланираната бременност, където жените получават консултация от специалисти.

Освен това, в Украйна през последните години правителството стимулира раждаемостта посредством увеличаване на надбавките за майчинство. Например при раждане на първо дете държавата изплаща на майката  12 240 гривни, 4800 еднократно и по 620  за 12 месеца, при второ дете се изплащат 25 000 гривни, 4840 еднкратно и по 840 гривни за 24 месеца, при трето дете и повече се изплащат  50 000 гривни, 5000 еднократно и по 1250 в течение на 36 месеца. Курсът лев-гривна е за 1 лев около 4,5 гривни.Тази държавна политика доведе до увеличаване на раждаемостта в страната и съответно намаляване броя на абортите, което спаси живота на десетки хиляди деца.

И какво правите  Вие конкретно?


- Моята дейност в борбата против аборта е многостранна, но ще спомена само някои аспекти. Архиепископ Лука ме благослови да съставя една програма за борба против абортите в нашата епархия. Програмата включва: провеждане на международна видеоконференция против аборта, създаване на център за материална помощ на бъдещи майки с тежко материално положение, среща с кмета на града и губернатора на Сумска област с цел съдействие от тяхна страна за включване в образователната програма на  училищата информация за последствията от аборта. Важно е на децата от ранна възраст да им се каже, че абортът е зло и води до отнемането на човешки живот, че последствията за здравето са тежки и трудно предсказуеми. Програмата има над 20 мероприятия, които ще изпълняваме с моите съратници. През новата учебна година трябва да проведем във всички училища и институти от нашия град образователна програма против аборта, като в групата за изнасяне на лекции, освен мен ще се включат психолог, лекар и свещеник.

Съвсем  наскоро в Москва се проведе Първият  международен фестивал „За Живот 2010”. В него участваха много организации  от различни държави, известни личности, сенатори и духовници. Аз се включих  с една презентация, в която представих новата стратегия, която предлагам за борбата против аборта в глобален мащаб. Става въпрос за създаване на Световен съвет за борба срещу абортите, който да обедини всички организации и хора по света, които са против унищожението на деца в утробата на майката. 

 Какви други мерки предвиждате?
 
- Изключително важно е  възпитанието на подрастващото  поколение по въпросите на  аборта,  време е това да се  включи и в учебната програма. Вижте  статистиката в интернет за броя на абортите от ученички в България - много от родителите им дори не знаят, че дъщерите им имат вече по 1-2 аборта. В бъдеще 41% от тези момичета вероятно ще бъдат бездетни, вследствие на ранните аборти, така сочат проучванията.
 
Третото направление е да се води борба  с всички сили и средства за спасяването  на всяко заплашено от аборт дете и в тази борба трябва да се включат всички: родители, учители, ученици, държавната администрация, църквата; да се помага на жените, изпаднали в кризисна ситуация, свързана с нежелана бременност, защото няма чужди деца, всички деца са наши. Абортите по желание трябва да се забранят, както това бе направено в Полша, и да се превърнат от правило в изключение.

Децата  са бъдещето на света, дар Божи. Никой  няма право да се прави на Господ и да решава кое дете ще живее  и кое - не. Понякога е нужно съвсем малко, за да се спаси един детски живот  от аборта; нека не си казваме “това  не зависи от мен”, а да направим това малко усилие… 

Въпросите зададе Петър МАРЧЕВ

Вижте също: Абортът - улица без изход (тема на "Двери")

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/rc 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора