Мобилно меню

4.9183673469388 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (49 Votes)

Clipboard01Кратък документален филм (9.26 мин.) за мисионерското дело на митрополита на Тирана и архиепископ на цяла Албания д-р Анастасий (Янулатос) вече е достъпен на български език. Това е разказ за усилията на духовника за възстановяването на почти напълно унищожената от комунистическия режим на Енвер Ходжа Албанска православна църква. Филмът показва, че дейността на архиеп. Анастасий не се ограничава само във възстановяването на храмовете и богослужението, и в обучението на клирици, но и в грижата за насъщните нужди на албанците, за лечението и образованието им, за задържането на младите хора в родините им места.

Филмът разкрива и проповедническата дарба на архиеп. Анастасий, който със силата на вдъхновеното си слово запалва огъня на вярата в сърцата на албанците. Откъсът от словото му за Възкресение Христово представя неговото виждане за мисията на Църквата: следване на Христос в Неговата „доброволната жертва като форма на живот, която побеждава всеки вид смърт“, и призив за повече пасхална светлина в отношенията между хората и народите.

В словото си архип. Анастасий казва още: „Възкресението не е нещо, което идва след кръста. Възкресението е в самия кръст. То носи светлина, която не е предназначена само за някои избрани личности или народи, а трябва да обгърне всички без разлика на етнос, племе, цвят или произход. Светлина, повече пасхална светлина в сърцата и на лицата ни! Светлина, повече пасхална светлина в отношенията ни с другите, в отношенията между народите! Пасхална, незалязваща светлина, която дарява смисъл, надежда, богатство на любовта, сила Божия! ИнструкцияВсяка наша мисъл, дума, действие, всеки миг на мълчание нека бъдат озарени от светлината на Възкресението!“.

Част от филма, дело на Мария Маврику, беше показан при представянето на книгата на архиеп. Анастасий Мисията на Църквата – по стъпките на Христос в аулата на Богословския факултет на СУ – тук.

Преводът и субтитрите са на екипа на Двери на православието.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6yqxp 

Разпространяване на статията: