Мобилно меню

4.8695652173913 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (161 Votes)

argolidos keimenoОпасни са хората, които обличат своите идеологии в религиозно наметало. Съществуват религиозни секти под прикритието на християнството, които тълкуват погрешно Библията и проповядват възгледи, които са опасни за човешкия живот.

Периодично слушаме за последователите на определена секта, които отказват кръвопреливане на болен човек. За много хора подобно нечовешко отношение поражда въпроси. Защо, напимер, родители могат да откажат кръвопреливане на детето си и предпочитат то да умре?

Това разбиране се дължи на погрешно тълкуване на Библията и по-специално на старозаветната книга Левит (17:13-15). Заповедта там гласи, че когато заколят животно, не бива да ядат месото заедно с кръвта. „Защото душа на всяка плът е кръвта“.

Оттук тези секти започват да твърдят, че душата на животното, но и на човека, е в кръвта. Така ако някой получи чрез кръвопреливане 400 гр. кръв от кръводарител, той ще вземе също и душата му.

В Библията обаче думата „душа“ има двойно значение. Тук под думата „душа“ се има предвид животът. Така че в споменатия цитат преводът е „в кръвта е животът на човека“. И всички знаем, че загубата на кръв застрашава човешкия живот. Това изисква кръвопреливане.

През последните десетилетия един друг библейски текст, Откровението на св. Йоан Богослов, беше грубо манипулиран и погрешно тълкуван. Думата „антихрист“ (която не се среща в Откровението), числото 666 (което също не съществува, защото в текста не са използвани арабските цифри, а пише на гръцки ΧΞΣΤ), печатът и т. н. са знамената на днешните фундаменталисти.

Цялата тази пара-филология и това пара-богословие идват от американските секти, които не пропускат възможността да разпространяват възгледите си под прикритието на Откровението. И ние, „православните“ не само в Гърция, но и в другите православни страни, безразборно приемаме всички тези погрешни тълкувания, като ги смятаме за православни.

COVID-19 беше друга златна възможност за сектите да заявят присъствието си. Движението срещу ваксинацията, както пише Навпактският митрополит Йеротей (Влахос), „преобладава в Америка сред фундаменталистките крайни протестантски среди, както и сред хората, изповядващи различни принципи на източните религии“. Затова е тъжно да чуем тези позиции и аргументи от християни, които се отличават с липсата на сериозно богословско образование, но и на сериозни научни аргументи. За тях няма значение дали рискуват живота си или заразяват ближния си с трагични за него последици.

Тези дни ставаме свидетели на нещо парадоксално и възмутително. Роднини на пациенти с COVID-19 отказват не кръвопреливане, а да ги хоспитализират или да бъдат интубирани. Те предпочитат болният да страда и да умре вместо да си признаят, че смъртоносният вирус съществува. Стигнаха дотам да съдят лекарите.

Лично знам случаи на болни, чиито роднини не ги заведоха в болницата, а ги оставиха вкъщи. В резултат те самите се заразиха, а болният умря мъчително. По думите на лекаря на един познат пациент, „той умря не просто от задух, а буквално се пръсна!“.

Недоумявам как се чувстват роднините, станали свидетели на мъченическата смърт на такъв човек? Не се ли пропуква идеологическата им обсебеност?

Когато COVID-19 се появи за първи път, имахме извинението, че не знаехме. Сега нямаме оправдание.

Можем да уважаваме всички научни възражения, основателни съмнения или страхове на някои, но когато обличаме антиваксърски идеологии в религиозни одежди и тълкуваме превратно библейските и светоотеческите текстове, ние се превръщаме не само в книжници, но и ставаме опасни.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8u8fd 

Разпространяване на статията: