Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
МарияМария Щербакова е нещатен сътрудник на радио „Град Петров” на Санктпетербургската митрополия. Специално за "Двери на Православието" тя разказва за дейността на православната медия.


top_1.jpgНа 18 ноември 2000 г. в ефира на Санкт Петербург за първи път зазвучава православното  радио „Град Петров”. Целта на радиото е да обхване целия спектър от теми, от всички страни на живота. Защото православният човек се интересува от всичко: и от живота и от смъртта, и от любовта и от верността, и от положението на отделния човек в обществото, и от състоянието на цялата страна.

Програмата на радиото обхваща широк кръг предавания както за тези, които са на прага на храма, така и за отдавна въцърковените хора. Крайната цел е да се помогне на хората да дойдат в храма, да имат живо общение с Бога. Тази цел става все по-актуална, тъй като повечето радиостанции от диапазона FM са изпълнени с крещяща музика, а човешката душа тегне към тишината, към вечното, към прекрасното.

mitropolita.jpgРадиото „Град Петров” е учредено с благословението на Санктпетербургския и Ладожки митрополит Владимир (на снимката). За главен редактор е назначен петербургският свещеник протойерей Александър Степанов, настоятел на храма „Св. Анастасия Узорешителница”. Радиопрограмата се излъчва ежедневно по 10 часа. Насочеността й е църковна и културно-просветна. Радиото се дистанцира от всякаква политическа дейност и полемика с традиционните християнски конфесии. Предаванията се основават преди всичко на положителния опит на Православното Предание, като същевременно се използват и творенията на съвременните православни богослови и проповедници.  

Да сътрудничат на радиото са привлечени много от свещенослужителите на Санктпетербургска епархия, професори от Духовната академия, преподаватели от Санктпетербуркския държавен университет, сътрудници на Ермитажа, на Руския музей, и други културни и научни центрове на нашия град.

Progr. director_2.jpgПрограмният директор на радио „Град Петров” е Олга Суровегина, която е изключително талантлив и интересен човек. Чрез нея започна и моето първо запознаване с радиото.
Целият екип на радиото се състои от изключително отдадени на работата и служението си хора.

Името на радиото е дълбоко символично. Главната насока на «Град Петров» е християнското благовестие. Нека не забряваме и че градът Санкт Петербург е наречен така на Христовия ученик  св. ап. Петър. От друга страна, този велик град е известен не само с богата култура, но и с отвореността си към света, което е свързано и с втората насока на работата на нашето радио – културно-просветната, основана на запознаването с най-добрите постижения на руската и европейската литература, музика, философия и други науки и изкуства.

gl.redactor.jpgЗа съдържанието на програмата разказва
главният редактор свещ. Александър Степанов

Ядрото на радиопрограмите ни са религиозните предавания, те са около 50 % . Сред преките предавания са „Пастирският час”, в който взимат участие над 10 свещеници, има различни просветителски и катехизически програми, преки предавания на неделни, празнични и великопостни богослужения, предавания за живота на енориите, за социалната дейност на Църквата. Има програми от общокултурен характер, за семейството, възпитанието на децата и новини. Ежедневно се излъчват три новинарски емисии. В тях са включени новини от религиозния живот, от ежедневието на града и културни новини. В програмата има литературни четения и радиоспектакли. Предаването „Препрочитайки отново” разкрива християнския поглед върху литературната класика. Има предавания на исторически теми, към които винаги има много голям интерес; предавания за киното, за  философията, за музиката. Разбира се, има предавания за Петербург, за неговия дух и традиции. Има програми за децата и младежите с тяхно участие. Опитваме се да включим всичко, от което се вълнува съвременният човек.  

На изложбата „Православна Русия”, която се провежда два пъти годишно в Петербург, ние правим анкета сред посетителите. Резултатите показват, че 70 % от нашите слушатели са хора на възраст от 30 до 60 години, а 15 % са тези под 30 и над 60 години. Две трети от тях са хора с висше образование. Според анкетите всяка година броят на слушателите ни се увеличава с 30 %. Значителна част от аудиторията ни слуша радиото през целия ден.

Повече за радиото и неговите програми тук (http://gradpetrov.orthodoxy.ru/)

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/awpwy 

Разпространяване на статията: