Мобилно меню

4.7058823529412 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (17 Votes)
Св. Николай
Кой носи подаръците на децата на Коледа? Какъв е произходът на приказния старец, който щедро раздава дарове и радост на хората в навечерието на Рождество Христово? За негов първообраз се счита християнският св. Николай, който живял през втората половина на ІІІ в. в Патара, град в Малоазийската област Ликия. Бил избран за архиепископ на гр. Мира и управлявал паството си с много любов и мъдрост. Прочул се като защитник на онеправданите и помощник на изпадналите в беда. Той щедро помагал на бедните без да чака благодарност за помощта. Понякога правел даренията си тайно, така че хората да не знаят техния произход. За всеотдайното си служение Бог още приживе го надарил с дара на чудотворство. След блажената му кончина бил погребан в катедралата на град Мира.

Св. Николай, Чудотворецът от Бари

св. Николай-Бари През 11 в. мощите на св. Николай били пренесени от малоазийския  град Мира в италианския Бари. Една от причините за това е настъплението на селджукските турци в тази част на Азия, които опустошавали християнските градове и храмове.

В Бари за мощите на светеца била издигната великолепна базилика. По молитвите на св. Николай ставали много чудеса и той се прославил далеч извън пределите на града и Италия. Почитта към св. Николай Чудотворец се разпространила в цяла Европа.

Санта Клаус
Появата на този персонаж е свързана с настъпването на протестантизма в Европа. Според Лютер почитта към светците е „детска и лъжлива” работа. Независимо от този възглед почитта към св. Николай се разпространява из цяла Европа. През 12 в. св. Николай е особено почитан в Холандия като закрилник на моряците, търговците и децата. Култът към него се смесва с образа на местно езическо божество на студа. От това смесване постепенно се променя обликът на св. Николай и той вече не се изобразява с черна или сива къса брада, а с бяла и дълга.

Sv.Nik_holaNDIA.jpgВоенният съюз  на холандците с Испания и пищните й празници оказват влияние и върху култа към св. Николай. Според поверието той пристига в Амстердам с кораб от Испания и обикаля страната  на бял кон. Придружаван е от черен помощник, наречен Черният Пит. 

И сега децата в Холандия очакват подаръци от Синтер Клаас, който пристига на параход от Испания, обграден от чернокожи слуги. Той идва в Холандия в неделята между 12 и 18 ноември

През 1626 г. холандски калвинисти, които се преселват в Америка, отнасят със себе си и култа към св. Николай. В Новия Амстердам, наречен по-късно Ню Йорк, светецът добива нов облик.

Дядо Коледа на конПрез 1773 г. се появява образът на св. Николай, покровител на американските заселници и града Ню Йорк, като контрапункт на св. Георги, закрилника на английската армия. Образът на „американския” св. Николай е силно повлиян от холандската легенда и той се изобразява на бял кон, раздаващ подаръци.

През 1823 г. в Америка се появява стихчето, „Нощта преди Коледа” от Климент Кларк Мур, което става много популярно. То описва св. Николай като жизнерадостно старче, което влиза в къщите на хората през комина.

Sv.Nik_coca_cola.jpgСегашният образ на Санта Клаус (дядо Коледа) е създаден от американски художник през 1931 г. като серия рисунки за реклама на кока кола.

В много страни, не само в Европа, св. Николай се е превърнал в образа на

Добрия старец, който носи подаръци на децата

В Италия той се нарича Баббо Натале. Там старецът оставя шейната си на покрива и влиза в къщите през комина. Домакините оставят за него мляко и сладкиши, за да се „подкрепи”.

В Турция децата очакват Ноел Баба, праобраз на св. Николай Мирликийски. В Турция той се почита като покровител на откраднатите и изгубените деца.
В Белгия и Полша подаръците носи св. Николай. Той идва на бял кон, носи бяла епископска мантия и митра. С него е верният му слуга -мавър, наречен „Черния Питър”, който носи чувала с подаръците.

св. Николай - ЧехияВ Чехия и Словакия в нощта на 5 срещу 6 декември в домовете идва Микулаш (вариант на Николай), който външно прилича на дядо Мраз, но носи подаръците в плетен кош. Придружават го един белоснежен ангел и рошаво дяволче. Добрите деца получават от него сладкиши, които той оставя в „коледното ботушче”, а лошите – парченце въглен.

Испанският Папа Ноел оставя подаръците за децата на балкона. 

В България Дядо Коледа идва в навечерието на Рождество Христово, но децата го очакват и в новогодишната нощ. Дядо Коледа пристига в шейна, теглена от елени, а подаръците, които носи са направени от работливите му джуджета.


Дядо МразДядо Мраз според някои е социалистическият вариант на дядо Коледа. Според други източници той е герой от славянския фолклор – богатир, ковач, който сковава реките с железен студ. В руския фолклор има приказки за Северния вятър (Мороз), който помага на заблудени в зимните бури пътници да намерят пътя за дома.

Единствено дядо Мраз е съпровождан от очарователната Снегурочка (Снежанка). Тя е символ и образ на замръзналите води. Облечена е в чисто бели дрехи, а на главата си носи осемлъчев венец (фактически - двоен кръст!), украсен със сребро и скъпоценни камъни.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/axkqk 

Разпространяване на статията: