Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)
1_46.jpgСветогорската общност излезе с официално мнение относно предстоящата среща на Смесената комисия за диалог между православните и римокатолиците в Кипър, която ще се проведе през този месец. В изявлението се казва:

"1. В продължение на векове Света Гора чрез благодатта на Христос остава верен пазител на светата православна вяра, която богопроповядвалите апостоли предадоха на Църквата, а богоносните наши отци със светите вселенски събори запазиха непроменена през вековете. Това предание неотклонно пазеха и нашите предшественици светогорски отци.

2. Като се осведомихме, че в бъдеще в Кипър ще се събере Смесената международна комисия за богословски диалог между Православната църква и римокатолиците и ще обсъди въпросът за "ролята на епископа на Рим за единството на Църквите през първото хилядолетие", нашият свещен Кинотис, като не знае точното съдържание на въпросния диалог, изразява силното си безпокойство, тъй като папското първенство се обсъжда преди папизмът да отхвърли еретическите си догмати и светския си характер (държавата на Ватикана). Единствената предпоставка, за да се обсъжда темата за първенството, е връщането на римокатолиците в православната вяра и съборността на Православната църква, а не "единство в разнообразието" на догматите.

3. "Православната Църква е тази - една и единствена, света католична и апостолска Църква", заяви в светия протатски храм (в Карея, "столицата" на Атон - б. р.) Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей на 21 август 2008 г. по време на посещението си в Света Гора. Това вярваме и ние и оставаме верни на това, което са проповядвали светите наши отци".

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33wa6 

Разпространяване на статията: