Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (18 Votes)
IMG_0848.JPGПрез 1978 г., на Кръстовден, Негово Светейшество Българският патриарх Максим посети българската православна църква "Св. София" в Чикаго и с преизпълнено с радост сърце благодари на множеството сънародници за топлото гостоприемство и на изпроводяк с усмивка им благопожела: "И, дай Бог, тази църква в скоро време тясна да ви стане!". Народът рекъл: "Амин!"

За 30 години това патриаршеско благословение се изпълни. От 17 до 20 септември т. г. многократно увеличилата се църковна община отбеляза за пръв път своя двоен празник - храмовия ден на Бълграската православна църква "Св. София" и патронния празник на българското училище "Св. София".

Три дена с красиви богослужби в храма и и тържествени увеселения в църковния салон отбелязахме празника, както никога досега. Енорийският ни свещеник протойерей Груйо и попадия Параскева бяха поканили народния певец Николай Славеев, който украси съботната вечер с богатия си родопски глас и зарадва препълнената църковна зала с чудни български народни песни и хора.

IMG_0853.JPGЗа обща радост пристигнаха тъкмо за деня новите 39 икони за иконостаса, които украсиха храма с великолепието си и разкриха таланта на българските иконописци от групата на Атанас Кемешев от Пловдив. Голяма духовна радост доставиха на всички - родителите, учителите - и 64-те ученика от Българското училище "Св. София" в новите просторни помещения на църквата. Всички те участваха в молебена по повод храмовия и училищен празник, получиха благословението на митрополита, който им пожела: "Св. мъченица София, която е носителка на мъдрост, иска от нас, нейните деца, да бъдем духовно просветени, благоразумни и чисти по сърце. Защото, ако поемем този нелек кръст, който носи в себе си цялата Божия сила и премъдрост, тогава ще бъдем по-силни от Самсон и по-мъдри от премъдрия Соломон. В българското училище "Св. София" трябва да има любов. Защото, "където има любов, там е Христос. А където е Христос, там е радостта" (старец Паисий Светогорски). Бог да благослови това прекрасно начинание - към църквата си вече да имаме и училище!"

IMG_0854.JPG

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/339c4 

Разпространяване на статията: