Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
1_22.jpgГрад Акрон, в щата Охайо, е известен не само в Америка, но и в нашите църковни среди в България. Четирима от сегашните митрополити са служили в бившата Акронска епархия, трима други са гостували, а Негово Светейшество Българският патриарх Максим при патриаршеската си визита през септември 1978 г. благослови и освети новопостроената енорийска църква "Св. апостол Тома".

На 12 и 13 септември 2009 г. отбелязахме 50-годишнината от основаването на църковната община и 31-годишнината от освещаването на храма "Св. апостол Тома", сега в градчето Фералоун, Охайо. 50 години духовен живот и спасение в Бога. 50 години православно свидетелство на истинската вяра в Св. Троица. 50 години Божие благословение на нашия народ в този район на Америка. Половин век в утвърждаване на православния начин на живот и познаване на Христос Иисус, нашия Господ.
Повече от 30 години служи в тази църква отец свещеноиконом Христо Христов, сега пенсионер във Финикс, щата Аризона, където климатът е по-подходящ за възрасти хора. 12 години като дякон и около 20 години като свещеник служи протойерей Димитрий (Джими) Райт.
Приятно беше да си спомним стари времена, да поменем основателите, живи и починали, и да отпразнуваме хубави паметни тържества в красивия изографисан храм - бивша катедрала на Акронска епархия. В продължение на два дни стотици енориаши, църковници и гости на "Св. Тома" с радост и задоволство благодарихме на Бога за изминалите добри 50 години и се помолихме на небесния ни покровител св. апостол Тома да ни помага да останем православни християни и през следващите 50 години за слава на Бога и наше спасение. 

Всички, които прочетете тези редове, помолете се за нас "в разсеянии сущих" ("които сме в разсеяние, в диаспора" - б. р.).

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/339yq 

Разпространяване на статията: