Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
10.jpgНеправителствени организации на българите в Западните покрайнини са изпратили писма до институции в България във връзка с освещаването на църква

Въпросът с българските православни църкви в Западните покрайнини все още не е уреден. Това каза Зденка Тодорова - от Хелзинския комитет на българите в Сърбия на пресконфернция по повод отказа на сръбския епископ Пахомий на 31 август да освети българска църква в с. Паралово, предаде репортер на Агенция "Фокус". В присъствието на български държавни представители епископът е отказал да освети новопостроената там църква. Отец Йоан е бил отстранен от енорията си в Босилеград, там е бил назначен друг, сръбски свещеник. Местното население е защитило отец Йоан с подписка. Неправителствени организации на българите в Западните покрайнини са изпратили писмо до Светия синод на Българската православна църква (БПЦ), МВнР, до министър Божидар Димитров, до Дирекция "Вероизповедания" и Държавната агенция за българите в чужбина, в което настояват българските институции внимателно да разгледат предложението на епископ Пахомий да се извърши съвместно освещаване на църквата в с. Паралово от представители на българската и сръбската православна църква. "Евентуалното решение на БПЦ да се отзове на поканата и изпрати епископ за освещаването на църквата и присъствието на български държавни представители трябва да бъде обвързано с връщането в енорията на отец Йоан, деклариране на искрено желание за помирение, потушаване на скандала и промяна на досегашното отношение на епископ Пахомий към църковните дела в Босилеград", се посочва в писмото. Според органзиациите безусловното приемане на поканата на епископ Пахомий и приемане на обвиненията към отец Йоан би било предателство към българските организации в Западните покрайнини. Българите от Западните покрайнини очакват БПЦ да защити техните религиозни права.

"Надявам се на Българската православна църква, ако тя не помогне, не ми остава нищо друго, освен да защитавам църквата с живота си", каза отец Йоан. Той обясни, че епископ Пахомий не му е позволявал да води службите на български език. От неправителствените организации в Западните покрайнини искат да се възстанови богуслужението на български език и българските църкви да са с български свещеници. В Западните покрайнини тече засилена асимилация на българите там. Натискът тече като синхрон между сръбската държава и църквата, посочи Зденка Тодорова. Според нея българските църкви там се разглеждат като част от Сръбската православна църква.

Според д-р Валентин Янев от Национално движение "Западни покрайнини" при случая с неосвещаването на църквата в с. Паралово, Българската православна църква се е снишила и не е взела отношение. "Сръбската православна църква обяви война на българското население в Босилеград. Да не осветиш изграден храм и да отстраниш свещеника, който е изградил храма, е война", посочи д-р Янев.

Неправителствените органзиации на българите очакват реакцията на българските институции и тя да е пред обществото, за да не потъне писмото им в шкафовете и въпросът да се потули. "Българите са сърдити и обидени и ще има съпротива", каза още Зденка Тодорова.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ahq9 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]