Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

1_70.jpgСтотици гости присъстваха на откриването на излобжата „Съкровищата на българските икони“ в църквата „Сент Шапел“ в Париж. Събитието е посветено на 130-тата годишнина от установяването на българо-френските дипломатически отношения и се провежда под патронажа на президентите на двете страни, Георги Първанов и Никола Саркози. Организирана е съвместно с Националната художествена галерия, Св. Синод на БПЦ, българското посолство в Париж и от френска страна – Центъра за национални паметници.

В официалната българска делегация, водена от зам.-министъра на културата Иван Токаджиев, участват Варненски и Великопреславски митр. Кирил и и. д. директорът на вероизповеданията Емил Велинов.

Сред приветствалите изложбата кратко слово произнесе и митр. Кирил, който благослови събралото се множество и припомни приноса на българската духовност за културата и просветата на славянството и Европа. На откриването прозвучаха и няколко православни църковни песнопения, изпълнени от хор „Св. Йоан Рилски“ с диригент Койчо Атанасов (същата вечер гостите присъстваха и на самостоятелен концерт на хора в църквата „Мадлен“ в Париж).

Изложбата представя 80 блестящи образеца от всички епохи и школи на българското иконописно изкуство. Много от иконите за първи път напускат националните ни музеи, за да бъдат представени в чужбина. Пространството на църквата-музей „Сент-Шапел“, емблематичен паметник на кралското минало на Франция, е сполучливо приспособено от френските сценографи Жерар Грибе и Стефан Верите, за да се превърне в естествен мистичен декор на тези образни свидетелства на православната духовност – дървен коридор, пренасящ сякаш в атмосферата на средновековен храм, иконостас, малки параклиси, подредени с икони и старинни български ръкописи. Историята на българската иконопис е представена в три етапа: „Слово и образи“, обхващащ образците от зараждането на християнството по нашите земи до разцвета на Първото и Второто българско царство; „Защита на християнската идентичност в османския период – 15-17 в.“; „Ролята на иконата за утвърждаването на българската национална идентичност“.

Изложбата ще продължи до 30 август.

В сряда, 13 май, митр. Кирил ще посети православния богословски институт „Св. Сергий Радонежки“ в Париж.

1.jpg
2.jpg

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33xq6 

Разпространяване на статията: