Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)
Espagnat.jpgНосителят на темпълтоновата награда за 2009 г. е френският  физик и философ на науката Бернар д’Еспаня.

Осемдесет и седем годишният учен е удостоен с най-голямата парична награда, присъждана за индивидуални изследвания, в размер на 1 мил. британски лири.

През 60-те и 80-те години д’Еспаня печели световна известност с изследванията си по квантова физика. Особено важни за науката са неговите експерименти по изследване на теоремата на „Неравенствата на Бел”. В комюникето за присъждане на тазгодишната награда се посочва, че изследванията на учения в областта на квантовата физика са показали съществуването на „реалност извън пределите на научното познание”, достъпна единствено за духовното и творческото възприемане на света.

Коментирайки новината за присъдената му премия, Бернар д’Ееспаня заяви, че науката не може да открие нищо определено за природата на битието и не може да каже със сигурност какво битието не е.  „Тайната не е нещо отрицателно, което трябва да бъде унищожено, - посочи ученият. – Напротив, тя е сред основополагащите елементи на битието.”

В свое интервю за Агенция Ройтерс ученият отбелязва, че макар и възпитаван в семейство на вярващи, той самият не е практикуващ католик, а по-скоро се определя като „спиритуалист”.

Официалното връчване на наградата ще се състои на  5 май в Бъкингамския дворец.

Наградата  Темпълтън е учредена през 1972 г. от сър Джон Темпълтън и се връчва за  забележителни постижения в духовната област, философията и науката. Това е  най-голямата парична премия, присъждана на отделна личност в света. По този начин сър Джон Темпълнът подчертава изключителната важност на духовните постижения за развитието на човешката цивилизация. Лауреати  на наградата са майка Тереза, Александър Солженицин, Джон Полкингхорн,  проф. Майкъл Хелър (за 2008 г.) и др. Всяка година фондацията Темпълтън разпределя около 70 мил. щатски долара за изследвания в областта на  богословието и хуманитарните науки.

по материали на Благовест инфо и фондация Темпълтън

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33ac6 

Разпространяване на статията: