Мобилно меню

4.7857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (14 Votes)
1_39.jpgКогато предстоятелят на Грузинската православна църква патриарх Илия ІІ преди година заяви, че ще стане кръстник на всяко трето новородено дете в страната, едва ли и най-големите оптимисти са очаквали това обещание да има силата на демографско чудо.

Само че година по-късно резултатите са налице. Раждаемостта в Грузия е нараснала с 20%, а през годината патриарх Илия ІІ стана кръстник на над 2000 деца.

Този факт сам по себе си е показателен, че за близо две десетилетия независимост в Грузия Православната църква се е превърнала в най-влиятелната и мощна сила. Вярващите в Грузия приветстват Църквата за това, че желае да върне страната към нейните духовни корени, скрити дълбоко в първите векове на християнството – Грузия, заедно с Армения, са първите държави в света, които официално приемат християнството. В раздираната от противоречия и сепаратизъм Грузия Православната църква се оказа единствената сила, способна да сплотява и обединява хората.

„Днес Църквата е най-влиятелната институция в Грузия и нейното влияние продължава да нараства”, казва Георги Хутсишвили, директор на намиращия се в Тбилиси център за конфликти и разбирателство.

В проучването, извършено през изминалата година, 87% от грузинците са определили Църквата като институцията, в която имат най-голямо доверие. За сравнение през 2003 г. този процент е бил само 39.

Паралелното проучване показва също, че с най-голямо доверие в страната се ползва патриарх Илия ІІ с близо 95% обществена подкрепа, същевременно грузинският президент Михаил Саакашвили се ползва с доверието на едва 33%.

Говорителят на патриаршията о. Давид Шарашенидзе заяви, че тези тенденции за нарастващо влияние и доверие към Църквата са логична стъпка и отговор на ерата на съветски репресии. „Грузинският глад за религия по време на съветското господство днес пълни Църквата”, допълва още той.

Последните събития в Грузия също доказват силата и влиянието на Църквата и нейния предстоятел. Когато започнаха сблъсъците между полицията и антиправителствените демонстранти през ноември 2007 г., патриарх Илия ІІ се яви като медиатор и успя да успокои страстите. Същото се случи и след грузино-руския конфликт през август миналата година. Патриарх Илия ІІ беше човекът, който водеше преговорите с Москва, и единственият грузински лидер, който беше приеман и имаше разговори на „четири очи” с руския президент Д. Медведев.

Правителството в Грузия също вярно улови настроенията в страната и реши да понатрупа дивиденти от  рейтинга на Църквата. Администрацията на Саакашвили през тази година увеличи близо три пъти помощта си за Църквата, като задели 15 млн. долара от държавния бюджет (огромна сума за Грузия предвид икономическото състояние на страната), отделно бяха отделени 180 000 долара от бюджета за финансирането на църковен телевизионен канал.

Същевременно обаче е ясно, че правителството, от една страна, ще се опитва да се възползва от високия църковен рейтинг, но, от друга, ще се стреми да контролира Църквата, използвайки всички позволени и непозволени средства. Това пролича след инцидента с патриарх Илия ІІ, дни преди заминаването му за Москва по случай избора на нов патриарх на РПЦ. Внезапното неразположение и спешното му лечение в Германия наведоха опозицията в страната на мисълта, че вероятно става въпрос за отравяне – един от любимите способи на грузинските специални служби. Нека припомним, че по подобен начин беше отстранен станалият неудобен грузински премиер Зураб Жвания през 2005 г., а през 2008 г. бившият спонсор, а впоследствие водач на опозицията в Грузия, мултимилионерът Бадри Патаркацишвили, почина при неизяснени докрай обстоятелства в Лондон.

В материала е използвана информация на AFP
Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33afw 

Разпространяване на статията: