Мобилно меню

4.0714285714286 1 1 1 1 1 Rating 4.07 (14 Votes)

Linda a Velha 4 Храмът, който българската църковна община „Св. Иван Рилски“ в Лисабон, Португалия, използва за свои богослужебни нужди от дванадесет години, ще бъде затворен за ремонт. За това са се договорили Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и представителят на Римокатолическата църква, който отговаря за храма. Църквата „Св. Богородица от Кабо“ беше предоставена на Българската църковна община през 2012 г. и веднага след това там беше направен сериозен ремонт, за да се преустрои храмът според изискванията на православното богослужение (тук).

През последните години обаче българските богомолци, които посещават храма, все повече намаляват. След заминаването за България на дългогодишния свещеник на общината о. Гоце Христов, обгрижването ѝ се поема от о. Захарий Бозов. По ред причини интензивността на богослужебния живот в общността намалява. Част от българите се връщат в родината, свещеникът по-рядко извършва богослужения и общността постепенно се разпада. Църковните власти на Римокатолическата църква забелязват това и предлагат да отстъпят храма на други православни общини, които търсят място за техните богослужебни нужди. След преговори с митр. Антоний се постига споразумение договорът с Българската църковна община „Св. Иван Рилски“ да бъде удължен, като междувременно местните власти се ангажират да направят ремонт на храма, който е пострадал от влага и други неблагоприятни условия в региона. След година договорът ще бъде преразгледан и ако Българската църковна община не възстанови активния си богослужебен живот, ще бъда закрита, а храмът предоставен на други.

Митр. Антоний обясни за Двери, че църковните общини в Западно- и Средноевропейската епархия разчитат на активността на своите членове. Ако се създаде и оформи жива, устойчива общност, в която хората копнеят за духовен живот, митрополитът осигурява свещенослужител, който да поеме духовното ѝ обгрижване. Затова всяка такава общност започва като мисия и, ако след време се установи, че общността има потенциал и сили да се развива, се регистрира като община. В историята на епархията от последните години има такива случаи, когато първоначалният ентусиазъм постепенно затихва и мисията не успява да прерасне в пълноценна община, разказва митр. Антоний. Изграждането на църковна общност изисква усилия както от страна на миряните, които сформират общността, така и от страна на свещеника. Служението на духовниците в Западно- и Средноевропейска епархия е много по-сложно от това в родината, подчертава архиереят. Свещенослужителите тук през седмицата работят, а в почивните си дни служат в църквата. Има случаи, при които свещеникът не успява да прецени силите си и те не му достигат, за да поддържа духа и активността на общината.

Митр. Антоний обясни, че той прави всичко възможно да не се стигне до закриването на Българската църковна община „Св. Иван Рилски“ в Лисабон, но ако няма богомолци, ако няма жива общност, която иска да води духовен живот под ръководството на свещенослужител, съвсем реалистично е общината да прекрати съществуването си.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dd68p 

Разпространяване на статията: