Мобилно меню

4.9692307692308 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (65 Votes)

Crkvi zagrozeni 5 scaledПрез изминалата седмица в Северна Македония беше представено проучване на международната организация „ИКОМОС Македония“, посветено на състоянието на храмовете и манастирите в страната. Изследването на 707 църкви от експерти е в рамките на проекта „Мониторинг на православното културно наследство“. То е показало актуалното състояние на всички храмове, рисковете пред тях, набелязани са конкретни съвети за преодоляването на проблемите. Създаден е и сайт, на който желаещите могат да се запознаят с всички включени в него църкви (тук).

През изминалата година експертни екипи на тази организация са посетили и оценили състоянието на църковните сгради във всичките осем епархии в страната, като за всяка една сграда е публикувана подробна справка къде се намира, кога и от кого е построена, както и в какво състояние е.

Например, за храма „Св. Андрей“ край Матка (14 в.) се казва, че е застрашен от стичането на вода във вътрешността: „От западната си страна църквата граничи с планинския склон, който е в непосредствена близост до сградата. Когато вали, водата тече вътре в сградата, създавайки проблеми, свързани с капилярна влага в самата вътрешност… Поради наличието на влага и неадекватно обзавеждане има опасност от увреждане на вътрешността“.

За най-известната църква в страната, „Света Софѝя“ в Охрид, в доклада се казва, че сградата се поврежда от растителност, която не се отстранява: „Дървените скоби на екзонартекса са видимо повредени, има отронени части от фуги от всички страни на църквата, има растителност по стените и покрива“.

За манастира „Св. Наум“ експертите предупреждават поставените в наоса столове за вярващи да не докосват стенописите, защото ги разрушават. „Необходимо е отделянето на столовете от стенописите и по възможност премахване на определени столове. Трябва също да се ​​премахне металният (ламаринен) навес и да се намери по-подходящо решение за зоната за палене на свещи“, пише в препоръката.

Известната църква „Св. Йоан Богослов Канео“ на брега на Охридското езеро е предупредена за развалена инсталация: „В интериора има остаряла електрическа инсталация и осветление, както и неподходящи скоби над западния вход на църквата“.

Експертите препоръчват паленето на свещи във вътрешността на манастира „Св. Йоаким Осоговски“ в Крива паланка да се забрани, като бъдат обособени места за тази цел извън храма със стенописите.

Специално предупреждение е отправено за скопската църква „Св. Димитър“, северно от река Вардар, в близост до Каменния мост. „На северната стена, в централната горна зона, в отвора, където е поставен вентилаторът, се вижда, че се излива вода, която оказва вредно влияние върху стенописите. Има леки щети по капителите на колоните в галерията. Има преплитане на вътрешните открити инсталации, електрическа, отоплителна, охладителна, и възможна опасност от пожар“, предупреждават в доклада за тази църковна сграда.

За известния манастир „Св. Гавриил Лесновски“ пише, че живописта в по-високите части на храма, т. е. в наоса непосредствено под куполното пространство на сводовете, е почти напълно безвъзвратно изгубена. „Ако течовете от покрива, които са основният проблем, не бъдат спрени, има заплаха от загуба на други части от стенописа и евентуална пълна загуба на стенописите или поне сериозни щети“, се казва в публикацията.

В манастира „Св. Пантелеймон“ в Горно Нерези близо до Скопие по четирите фасадни стени на църквата се виждат черни вертикални следи от лишеи, причинени от изливането на дъждовна вода от оловните улуци, предупреждават експертите.

„ИКОМОС Македония“ е организация, включваща множество експерти, и е част от базирания в Париж международен комитет ICOMOS, който е най-голямата в света експертна неправителствена организация в областта на опазването на културното наследство.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d8uq6 

Разпространяване на статията: