Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

М. Антоний о. Недялко и Найден ГолемановНа 26 ноември Българската православна църковна община „Св. Климент Охридски“ в Мюнхен, Германия, отбеляза тържествено своя храмов празник – деня на св. Климент Охридски Чудотворец. По покана на църковното настоятелство пристигна Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, за да оглави празничното богослужение. В св. Литургия взеха участие ставроф. ик. Недялко Калинов, енорийски свещеник на църковната община в гр. Мюнхен, прот. Йордан Пашев от БПЦО „Св. Георги Победоносец“ в гр. Цюрих, Швейцария, и прот. Тихомир Милков от БПЦО „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в гр. Регенсбург.

Песнопенията по време на богослужението се изпълняваха от църковния хор под ръководството на богослова Мартин Пенев.

Преди св. Литургия за четец и певец беше постриган Божидар Борисов.

Връчване на грамотаВ своята празнична проповед митр. Антоний подчерта неуморния труд на св. Климент и пълното му и всеотдайно посвещение на просветното дело.

С почетна грамота за дългогодишни заслуги към епархията беше удостоен председателят на църковното настоятелство и бивш дългогодишен член на Епархийския съвет г-н Найден Големанов, който от петнадесет години безупречно управлява административните дела на общината. Той, от своя страна, благодари на митр. Антоний за гласуваното му доверие и от името на църковната община му подари енголпие с образа на св. Богородица по случай десетгодишното му служение като Западно- и Средноевропейски митрополит.

Към архиерея с кратко слово се обърна о. Недялко Калинов, като му благодари за топлите слова и постоянната пастирска грижа и му пожела крепко здраве и духовни сили за много години напред, за да може все така мъдро и всеотдайно да управлява поверената му епархия.

Празничното богослужение завърши с изпълнението на „Многая лета“.

Сред официалните гости на празника бяха генералният консул на Република България в Бавария и Баден-Вюртенберг г-н Драгомир Димитров и консулът Веска Йорданова.

Изпълнение на децатаСлед богослужението енориашите и приятелите на църковната община бяха поканени на празнична трапеза в залата до храма, на която се насладиха на вкусните и разнообразни постни български ястия.

Културната програма започна с изпълнение на оперната певица Анна Карамаврова. Деца от двете български училища в Мюнхен, „Дора Габе“ и „Преп. Паисий Хилендарски“, под ръководството на г-н Юлиян Сотиров, зарадваха всички празнуващи с прекрасни музикални изпълнения на пиано и китара и изпяха песнички от предрождественския период.

Църковното настоятелство благодари на своя председател г-н Големанов за неуморната му грижа и професионализъм и му пожела за бъдещите години много здраве и благоденствие (г-н Големанов се оттегля от поста си поради завръщането си в България).

Патронният празник на българската църковна община в гр. Мюнхен завърши в приятелски разговори и уютна атмосфера, с пожелание за здраве и нови успехи.

Митр. Антоний с църковното настоятелство на българската църковна община в Мюнхен:

С църковното настоятелство

Обща снимка на енориашите с митр. Антоний и свещениците:

С църковното настоятелство


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d8uru 

Разпространяване на статията: