Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

macons philippinesВатиканът потвърди забраната за римокатолици да членуват в масонски ложи. Изявлението идва в отговор на въпрос на филипинския римокатолически епископ, който иска съвет как да постъпи с увеличаващия се брой негови енориаши, които членуват в масонски ложи.

В отговора си от 13 ноември Ватиканът отговаря, че за християните римокатолици, миряни и клирици, е забранено да членуват в масонски ложи. Позовава се на последното официално решение от 1983 г., подписано от тогавашния кардинал Йосиф Ратцингер (и сетне папа Бенедикт ХVI от 2005 до 2013 г.), в което се казва, че римокатолиците масони са „в състояние на тежък грях“ и затова не могат да получават причастие. Причината е, че принципите на масонството са „несъвместими с църковното учение“, както и техните „практики и ритуали“.

Във Филипините масонството сред римокатолическите християни се превръща в мода. Християни-масони помагат на свещениците да раздават причастие, а няколко високопоставени членове на местния синод също са членове на масонска ложа.

Ватиканът съветва филипинските епископи да „извършат достъпна за населението катехизация относно причините за несъвместимостта между католическата вяра и масонството“ във всички енории. Те също трябва да обмислят публично изявление по въпроса, се казва в писмото, подписано от префекта на вярата Виктор Фернандес и приподписано от папа Франциск.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d8xy4 

Разпространяване на статията: