Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

ger paras 1На 16 ноември Константинополската Вселенска патриаршия канонизира преп. Гервасий (Параскевопулос), наричан „светецът на Патра“.

Той е роден през 1877 г. в с. Граница, обл. Аркадия в Южна Гърция, с трудно детство в много бедно семейство. От малък остава без майка и като дете търси утеха в местния манастир на св. Богородица Керница. Гледайки стенописите, веднъж се помолил на Бога така: „Христе, направи и аз да се залепя на стената и да остана тук!“.

Малкият Георги, както е било кръщелното му име, след много премеждия се озовава в Патра, където почукал на вратата на митрополита на града Йеротей (Митропулос), който също е бил родом от Аркадия. Митрополитът взел под своя опека сирачето и се грижил за него.

По време на погребението на митр. Йеротей, извършено в Патра от св. Нектарий Егински, той се запознава със светията и, вече дякон, заминава да учи в Атинската Ризариева семинария. Завършва Богословския факултет и приема свещенство. По време на Балканските войни е военен свещеник, а след това е назначен за проповедник в митрополията на Патра. Големият му духовен авторитет го прави посредник между враждуващите страни в гражданската война през 40-те години в Гърция, като той успява да предотврати кръвопролитията в Патра.

Автор е на няколко съчинения, едно от които е тълкувание на св. Литургия. Става известен с грижите си за вдовиците, сираците и бежанците. Основава много неделни училища и младежки лагери за отдих и духовна просвета. Познавалите го свидетелстват, че е бил духоносен човек, молитвеник с мисионерски дух. Почива през 1964 г., в деня на св. апостоли, а стотиците събрали се на погребението му съпровождат тялото му с възгласи „Светец!“.

През 2014 г. по повод петдесетгодишнината от успението му митрополитът на Патра Хризостом извърши чин по изваждане и препогребване на неговите мощи, на което присъстваха множество епископи и хиляди вярващи от Патра и други градове.

Според реда за канонизация в Гръцката църква епархийският архиерей митр. Хризостом предлага подвижника за канонизация пред Свещения Синод на Гръцката църква. След разглеждане от съответната синодна комисия предложението е прието единодушно от членовете на синода на Гръцката църква през 2019 г. и след това изпратено във Вселенска патриаршия, както е традицията в гръкоезичните църкви. На днешната дата синодът на Вселенската патриаршия взе решение за официалното причисляване на св. Гервасий към лика на светците.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d8xfd 

Разпространяване на статията: