Мобилно меню

4.9457013574661 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (221 Votes)

5tmvГоляма част от православните енории към РПЦ в Молдова напуснаха тази юрисдикция и се присъединиха към Румънската православна църква, която също има своя юрисдикция в страната.

През изминалата седмица към Румънската църква премина основателят и ректор на Кишиневската семинария и духовна академия прот. Вячеслав Казак, заедно с местната енория. Неговият пример са последвали още тринадесет свещеници. Сред тях е и прот. Андрей Оистрич, декан на факултета по пастирско богословие и духовник на семинарията. В непосредствено бъдеще се очаква още петдесет енории да напуснат Московска патриаршия и да се присъеднят към Румънската църква.

Прот. Андрей Оистрич мотивира решението си, като заяви, че Руската църква е „мащеха“ на православните в Молдова, както и с това, че все повече негови енориаши имат проблем със съвестта заради активната подкрепа на Руската църква за войната в Украйна. В края на октомври той напусна своя пост в академията.

До масовия отлив към румънската юрисдикция се стигна след като през изминалия месец ръководството на Молдовска митрополия (Московска патриаршия) лиши от сан шестима свещеници заради това, че са преминали към Бесарабската митрополия на Румънската църква. Бесарабската митрополия определи това решение като канонично нищожно, тъй като не се основава на канонични и богословски аргументи, и призова всички клирици и монаси, които се чувстват репресирани от руските епархии, „да имат смелост и да изоставят това робство и да се върнат към традицията и общността на Румънската православна църква“.

От началото на руската война в Украйна до този момент над шестдесет енории са преминали от РПЦ към РумПЦ. Новата вълна на смяна на юрисдикцията идва след тревожно писмо на главата на Молдовската митрополия (МП) митр. Владимир до Руския патриарх Кирил от септември т. г., което получи публичност. В него митр. Владимир се оплаква, че Руската църква в Молдова губи позиции в страната заради войната в Украйна и все повече свещеници и миряни преминават към Румънската патриаршия, привлечени от високите държавни заплати и други социални придобивки, предлагани от румънската държава. Той казва, че след руската инвазия в Украйна Молдовската митрополия, като част от РПЦ, се възприема като „преден пост на Кремъл“ и „поддръжник“ на войната, което застрашава съществуването ѝ: „За Православната църква на Молдова тази асоциация е еквивалентна на нашето изчезване от религиозната и социална сцена на страната, заради категоричното отхвърляне от нашите съграждани на агресивната намеса на Русия както в делата на нашата съседна и приятелска държава Украйна, така и в нашите вътрешни работи“.

В Република Молдова действат две православни църкви, подчинени съответно на Московска патриаршия и на Румънската православна църква, които си оспорват своя каноничен статут от 2007 г., когато в страната са регистрирани три епархии към възстановената след разпадането на СССР Бесарабска митрополия към РумПЦ. Любопитна подробност е, че през същата година представители на Руската църква и на Румънската църква имаха среща в Троянския манастир в България, в опит да преодолеят напрежението, породено след откриването на румънските епархии в Молдова.

Смяната на юрисдикция в Молдова е законово уредено. Всички енории, сменили юрисдикцията си, получават регистрация и документи от Агенцията за обществени услуги.

Междувременно днес стана ясно, че председателят на църквата „Св. Димитър“ в Кишинев о. Павел Борсевски е изпратил писмо до предстоятеля на Молдовската архиепископия митр. Владимир да инициира преминаването на цялата църква в Молдова в юрисдикцията на Румънската патриаршия. В отвореното писмо се твърди, че той има подкрепата на мнозинството от свещениците в столицата.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d8xwd 

Разпространяване на статията: