Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (75 Votes)

1 1024x682 1 1068x642Антиохийската патриаршия обяви, че възстановява евхаристийното си общение с Йерусалимската църква, което беше прекъснато през 2014 г. заради спор за църковна юрисдикция в Катар.

В решението на Св. Синод на Антиохийската патриаршия се казва, че евхаристийното общение между двете църкви в Близкия изток се възстановява заради времето на изпитание, което изисква засилени молитви и помощ. В същото време антиохийският синод заявява, че държи неговата юрисдикция върху Катар да бъде запазена.

Ето и целия текст на съобщението:

„Отците, членове на Св. Синод на Антиохийската патриаршия, се молят на Царя на мира и Господ на милостта да изтрие сълзите от очите на палестинския народ и да сложи край на всички несправедливости, потисничество, изселване и депортиране.

Те призовават вярващите във всички енории на Антиохийската църква следващата неделя да се молят за справедливост и мир в земята на мира и да събират помощи за облекчаване на този страдащ народ.

Тъй като настоящите обстоятелства изискват засилени молитви и много сътрудничество, Св. Синод реши да възстанови общението между Антиохийската патриаршия и Йерусалимската патриаршия и възложи на компетентната комисия на патриаршията да се свърже с братята в Йерусалимската патриаршия, за да се намери решение на въпроса за църковния спор относно юрисдикцията над Катар по начин, който да запази правото на църковна юрисдикция в името на Антиохийския престол.

Св. Синод реши също така да изпрати църковна делегация, която да посети Аман, за да изрази любовта на вярващите от Антиохия към народа на Йерусалимската патриаршия и да застане до тях в тези трудни и съдбоносни условия“.

Посещението в Аман се смята за безопасно с оглед на бойните действия на запад от река Йордан, а Йордания наред с Израел и Палестинската автономна територия са под юрисдикцията на Йерусалимската патриаршия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d6wrp 

Разпространяване на статията: