Мобилно меню

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

392816520 713338254164216 893798795463096203 nСв. Синод на Гръцката църква изрази съболезнования за жертвите на ракетния обстрел в Газа, при който загинаха осемнадесет християни, потърсили убежище в православния храм „Св. Порфирий“. В изявлението се казва:

„Св. Синод на Гръцката църква следи с най-дълбока скръб жестоките военни действия, които се водят в Близкия изток през последните тринадесет дни и които осъди недвусмислено в комюнике на синода на йерархията от 11 октомври, само четири дни след началото им, като пожела, наред с другото, „Бог да просвети отговорните лица, за да намерят приемливи решения за съжителството на народите в мир и справедливост“.

За съжаление обаче снощи една от целите на безмилостните бомбардировки беше историческият манастир „Св. Порфирий“ в многострадалната ивица Газа, в резултат от което загинаха най-малко осемнадесет невинни жертви и бяха ранени много от стотиците православни християни, живеещи в района, които са намерили убежище в неговите помещения.

Св. Синод на Гръцката църква изразява още веднъж своята братска подкрепа и любов към Негово Блаженство Йерусалимския патриарх Теофил III, Негово Високопреосвещенство Тивериадски архиепископ Алексий и Божигробското братство, които продължават да изпълняват свещения си дълг, който не е нищо друго освен служение на паството, като му осигуряват духовна и материална помощ, както и подслон в разгара на ужасните военни действия, довели до смъртта и раняването на хиляди цивилни.

Също така пожелаваме и се молим на всевиждащия Бог благоразумието да надделее над враждуващите страни и военните действия и кръвопролитията да бъдат прекратени възможно най-скоро“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d6w43 

Разпространяване на статията: