Мобилно меню

4.9463087248322 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (149 Votes)

Screenshot 2023 10 23 191847Игуменът на сръбския манастир „Девина вода“ в северозападната част на Косово о. Фотий (Костовски) е бил екстрадиран от властите в Косово в Северна Македония, чийто гражданин е. Това се е случило на 20 октомври, след като духовникът е подал документи за поредното удължаване на правото му на престой в Косово. В заповедта се казва, че неговото присъствие в Косово „застрашава националната сигурност“.

Екстрадирането на духовника много напомня на подобните случаи с екстрадиране на руски духовници от Северна Македония и България през последния месец, по предполагаемо обвинение в шпионаж. О. Фотий също е бил отведен до границата с полицейска кола, веднага след издаването на заповедта. Има издадена забрана да се връща в страната през следващите пет години.

Духовникът със светско име Александър Костовски е родом от Скопие. Завършва висшето си образование в София, в Музикалната академия. Приема монашество в Сърбия и пребивава в няколко сръбски манастира, преди да оглави манастира в Косово, където живее през последните четиринадесет години, от 2009 г.

Рашко-Призренската епархия разпространи изявление, в което се изразява протест срещу екстрадирането на духовника и липсата на информация за причините за тази крайна мярка. Тъй като правата на сръбските православни християни са обект на специално наблюдение от международните институции в Косово, властите разпространиха факсимиле на заповедта за екстрадирането му, в което са изброени законите, които според службите северномакедонският гражданин е нарушил.

Мисията на Европейския съюз в Косово заяви, че внимателно ще проучи случая.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d6ucf 

Разпространяване на статията: