Мобилно меню

4.9712230215827 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (139 Votes)

Screenshot 2023 10 16 205720Архиереи от шест поместни православни църкви взеха участие в тържествата на 14 октомври, посветена на св. Петка в румънския град Яш, където се покоят нейните св. мощи.

Празничната литургия беше оглавена от митрополита на Аркалохори Андрей от Вселенската патриаршия, а с него служиха Аксумски митрополит Даниил от Александрийска патриаршия, Чкондидски митрополит Стефан от Грузинската патриаршия, Ерзурумски епископ Каис, викарий на Антиохийския патриарх, Неаполски епископ Порфирий от Кипърската църква, както и домакинът – Молдовски и Буковински митрополит и архиепископ на Яш Теофан, множество епископи и свещеници от Румънската патриаршия.

Screenshot 2023 10 16 210648В словото си след богослужението митр. Андрей каза: „Св. Андрей Критски и св. Параскева-Петка Епиватска получиха благодатта на Светия Дух, защото прекараха живота си в молитва и придобиха непрестанната молитва. Тази молитва ги направи причастни на светите Тайни на Божията слава. С просветени умове и пречистени сърца днес в Яш светите Петка и Андрей предават тайната на благодатта на Светия Дух на всички събрали се тук боголюбци и христоносци, които се молят за мир в света и особено за мира в Украйна и Близкия Изток, но също и за мира в Православната църква… Когато отворих раката на св. Андрей Критски и взех светите му мощи, за да ги пренеса в Яш, всички присъстващи усетихме неописуемо благоухание. Аз вярвам, че така той изрази радостта си от земната си среща с нетленното тяло на преп. Петка в Яш“.

Screenshot 2023 10 16 205620На празничната литургия в Яш присъстваха 35 хиляди вярващи, по данни на Яшката митрополия, а 250 хиляди души от цяла Румъния се поклониха в този ден на мощите на светицата, която е изключително почитана сред християните в северната ни съседка. В Яш бяха донесени за поклонение и мощите на св. Андрей, епископ Критски, автор на Покайния канон, който се чете през Великия пост.

След литургията архиепископът на Яш Теофан награди десетима ученици за „изключителни академични резултати“ с най-високото отличие за миряни на митрополията на Молдова и Буковина „Молдавски кръст“. Децата бяха лауреати на международни конкурси и олимпиади. Митрополитът награди и трима столетници, посветили живота си на Христовото благовестие.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d6af4 

Разпространяване на статията: