Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

logoСветовният съвет на църквите (ССЦ) разпространи изявление, в което признава, че няколкомесечните му усилия да организира провеждането на Кръгла маса за Украйна, са се провалили. Представителите на ССЦ не са успели да убедят да седнат на масата на диалога представители на Руската православна църква и на двете православни църкви в Украйна: УПЦ – под ръководството на митр. Онуфрий, и ПЦУ – под ръководството на митр. Епифаний.

Организацията на кръглата маса е включвала посещения в Русия и в Украйна, но никоя от ангажираните в конфликта православни църкви не се е съгласила на диалог с другите. Категорични в нежеланието си да разговарят са били и двете украински църкви.

В изявлението на ССЦ се казва: „За съжаление, въпреки усилията, които положихме през изминалите месеци, практическите и политическите пречки пред участието на Украинската православна църква (УПЦ) и Православната църква на Украйна (ПЦУ) като основни участници в подобен процес на диалог засега правят плановете ни неосъществими. Продължаваме да вярваме, че участието както на УПЦ, така и на ПЦУ е съществена основа за процеса на диалог, който предвиждаме, за насърчаване на социалното сближаване сред народа на Украйна по пътя му като свободна и независима нация, както и за по-широкото търсене на мир в един дълбоко разделен и противоречив свят“.

„Молим се Бог да ни води напред по пътя към мира и обстоятелствата и перспективите да се променят така, че диалогът да стане възможен“, завършва изявлението.

 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d6kcd 

Разпространяване на статията: