Мобилно меню

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (10 Votes)

291405.pПсковски митрополит Тихон (Шевкунов) е освободен от поста ръководител на Псковската митрополия и е назначен за ръководител на Кримската митрополия. Това решение взе Синодът на Руската православна църква днес. Така той ще стане митрополит на Симферопол и Крим.

Причината за това решение не се уточнява. По всичко изглежда, отбелязват наблюдатели, че то има наказателен характер.

Преди да се премести в Псков през лятото на 2018 г. митр. Тихон (Шевкунов) беше игумен на Сретенския манастир в Москва. Той е основател и на руския сайт Православие.ру. След нахлуването на Русия в Украйна той подкрепи войната, като я оправдава на религиозна основа с „пророчества“ на различни руски старци.

Митр. Тихон често е наричан изповедник на руския президент Владимир Путин. Това не е официално потвърдено, но Путин никога не е отричал това твърдение. По-вероятно е тази информация да е мит, но е вярно, че митр. Тихон познавал Владимир Путин от 1999 г., когато той е бил директор на ФСБ.

Кримската митрополия беше част от Украинската православна църква до юни 2022 г., когато тя беше „анексирана“ от Московска патриаршия без съгласието на УПЦ-МП и премина на „пряко подчинение“ на РПЦ.

На днешното заседание на руския синод са взети и други кадрови решения. „Африканският екзарх“ Клински митрополит Леонид е изпратен в Ереван (където има една руска енория) предвид „невъзможността да изпълнява задълженията си на патриаршески екзарх в Африка“. Не се уточнява за какви пречки става дума. На негово място е назначен като изпълняващ длъжността Зарайски епископ Константин.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/durkq 

Разпространяване на статията: