Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

mitropoli athinon 768x512Голям църковен форум ще се проведе в Атина през следващите дни. Поводът е стогодишнината на официалното богословско издание на Гръцката църква Теологѝя, а честването е под егидата на Св. Синод на Гръцката църква.

По този повод в Атина се събраха предстоятели на поместните православни църкви и представители на почти всички автокефални и автономни църкви, с изключение на Московска патриаршия, Чешката църква и автокефалната Църква на Украйна, както и на Македонската православна църква, която неотдавна възстанови евхаристийното си общение с поместните църкви. Гръцката преса нарича форума „неофициална среща на предстоятелите“, на която се очаква да бъдат обсъдени проблемите в Православната църква. На нея ще се съберат петима предстоятели на поместни църкви и множество архиереи и богослови. Българската църква ще бъде представена от Врачански митрополит Григорий и Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

2 52Откриването на форума е в сряда следобед в катедралния храм на Атинска архиепископия, където ще се съберат делегациите на автокефалните православни църкви, президентът на Гърция и други високопоставени гости.

Работата на конференцията ще продължи от 11 до 14 октомври. Темата е „Православното богословие по пътя към „нематериалната реалност“ на късната модерност“. Тя е свързана с промените, предизвикани от напредъка на технологиите и изкуствения интелект в нашето ежедневие и в нашия социален, политически и културен живот.

Изданието Етникос кирикас отбелязва, че форматът на срещата ще даде възможност на участващите архиереи да обсъдят въпроси, които вълнуват Православната църква по света, като на първо място ще бъде поставено единството. Отбелязва се, че списание Теологѝя е официалното богословско списание на Гръцката църква, а неговата почетна конференция се организира от Гръцката църква, по чиято покана се събират представителите на поместните църкви. Това е един от малкото случаи, в които предстоятели и представители на поместните православни църкви се срещат в Атина, което само по себе си е голямо църковно събитие.

Св. Синод на Църквата на Гърция издаде официално комюнике, в което подробно са изброени архиереите, които ще участват: „Относно участието на православните църкви в конференцията на списание Теологѝя“. Това са:

IMG 4239Негово Всесветейшество Архиепископът на Константинопол, Новия Рим, и Вселенски патриарх Вартоломей, придружен от митрополитите Халкидонски Емануил и Лаодикийски Теодорит.

Негово Светейшество Александрийският папа и патриарх Теодор II и Навкратидски митрополит Пантелеймон, който ще представя Александрийския патриарх до неговото пристигане на 13 октомври.

Кипърският архиепископ Георги.

Албанският архиепископ Анастасий.

Свои представители са изпратили:

Антиохийска патриаршия, представена от Верийски митрополит Ефрем и Селевкийски епископ Роман.

Йерусалимска патриаршия, представена от Антидонски архиепископ Нектарий, завеждащ Божигробското подворие в Истанбул, и екзарха на Божи гроб в Атина архим. Рафаил (Грива).

Сръбска църква, представена от Браничевски епископ Игнатий.

Румънска църква, представена от архиепископа на Бузъу и Вранча Киприан.

Българска църква, представена от Врачански митрополит Григорий и Белоградчишки епископ Поликарп.

Грузинска църква, представена от митрополита на Ахалцихе Теодор и митрополита на Гори Андрей.

Полска църква, представена от преподавателите по богословие Георги (Йежи) Остапчук и Йежи Бетлейко.

Освен това ще присъстват и предстоятелите на автономните православни църкви: Финландски митрополит Лъв, Естонски митрополит Стефан, както и Критски архиепископ Евгений, придружен от Кидонийски митрополит Дамаскин.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/duq83 

Разпространяване на статията: