Мобилно меню

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (45 Votes)

tyshuk1Св. Синод на Руската православна църква назначи протойерей Владимир Тишчук, клирик от Виенската и Австрийска епархия на МП, за предстоятел на руското подворие в София. Това съобщи ръководителят на синодалния отдел на Московска патриаршия за връзките на Църквата с обществото и медиите Владимир Легойда.

Предишният представител на Руския патриарх Кирил у нас архим. Васиан (Змеев) беше експулсиран от страната с обвинение в шпионаж. Оттогава подворието е затворено, а руският посланик Е. Митрофанова заяви, че църквата ще бъде отключена след назначаването на нови руски духовници в храма.

Прот. Владимир Тишчук е роден през 1963 г. във Владимир в семейството на свещеник. Завършва висше образование във Факултета по чужди езици в родния си град. В Отдела за външни църковни връзки на Московска патриаршия работи от 1987 г. като референт в протоколната секция. През 1989 г. е изпратен в САЩ, където е назначен за секретар на управляващия патриаршеските енории в САЩ.

През 1991 г. е ръкоположен за дякон от Московския и на цяла Русия патриарх Алексий II в катедралата „Св. Николай“ в Ню Йорк, а през 1998 г. е ръкоположен за свещеник от Зарайски епископ Павел в същия храм. От 1995 до 1999 г. завършва задочно Богословската семинария „Св. Тихон“ в Пенсилвания. През 1999 г. е освободен от секретарската си длъжност.

От 2002 г. е предстоятел на църквата „Св. Николай“ във Виена, с указ на патр. Алексий II. През 2020 г., с указ на Кафски епископ Алексий, временно управляващ Виенската и Австрийска епархия, е освободен от длъжността предстоятел на съборния храм и е назначен за ключар на събора „Св. Николай“ във Виена. (Длъжността „ключар на събора“ в руската практика означава заместник-председател на храма.)

Интересна подробност е, че неговият баща прот. Аркадий Тишчук е оглавявал руското подворие „Св. Николай“ в София от 1973 до 1975 г., след което е изпратен в Ню Йорк.

 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dur66 

Разпространяване на статията: