Мобилно меню

4.9752066115702 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (121 Votes)

1Почти тридесетгодишна традиция за сънародниците ни в Париж е пикникът за Деня на светите братя Кирил и Методий и на българската писменост и култура, който те посрещат заедно сред природата в малкото градче Моренвилие в околностите на Париж. Дългогодишен организатор на празника е българската църковна община „Св. патриарх Евтимий Търновски“. И тази година на тържеството се събраха стотици българи от всички поколения и приятели на българската общност.

Специален гост беше Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, който за първи път присъства на това тържество. Той отслужи празничния молебен и благослови дошлите да празнуват светлия ден на нашия роден език и книжовност и да бъдат заедно в молитва към Бога и нашите свети първоучители.

347600796 281657400871038 8898433597150913617 n

Госпожа Фабиен Девез, кмет на Моренвилие, се обърна много сърдечно към сънародниците ни и към представителите на българската държава. Тържеството се състоя под патронажа на посолството ни в Париж и със съдействието на българския културен институт.

3Тържественият химн на св. братя, изпят от сборен детски хор, огласи поляната. Програмата, водена от актрисата Анна Танчева, продължи с изпълнения на учениците от българските училища в Париж, народни песни и танци с ансамблите „Зора“, „Балканансамбъл“, „Българчета“ и „Китчица“, томбола и почерпка с български специалитети.

4Традиция е и откритият урок, който църковната община провежда с българските „азбукарчета“. И тази година те отговориха на въпросите за делото на светите Братя и българските книжовни школи и получиха скромни подаръци.

Участниците си дадоха среща следващата година в неделя, 26 май, когато отново ще се съберат на същото място, за да почетат паметта и делото на св. Кирил и Методий.

5

2


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dxdwp 

Разпространяване на статията: